ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ 13.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
- 23 Οκτ 2024
- επικαιρότητα
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η ευλογιά των προβάτων, καθώς μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα που ξεκίνησαν από τον Έβρο και έφτασαν σε Μαγνησία και Κόρινθο.
Στην Μαγνησία το κρούσμα ευλογιάς των προβάτων εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στα Κανάλια Μαγνησίας. Στην Κορινθία το πρώτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων βρέθηκε στην Ορεινή Κορινθία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Στυμφαλίας. Στην ίδια περιοχή είχε πρωτοεμφανιστεί και η πανώλη.
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή όλων των περιφερειαρχών της χώρας, την ώρα που πληθαίνουν τα ερωτήματα για την «μεταφορά» του ιού από την βόρεια Ελλάδα στην Κορινθία, από την στιγμή που ισχύουν συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις ζώων.
Όπως επεσήμανε ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος μιλώντας στο Open, το πρόβλημα είναι ότι η ευλογιά των προβάτων ξεκίνησε από τον Έβρο και στη συνέχεια μεταδόθηκε στην Καβάλα και τις Σέρρες ενώ τώρα έχει μεταπηδήσει 3-4 Περιφέρειες και έχει φτάσει στην Κορινθία και τη Μεσσηνία.
«Δεν έχουν δώσει τόση σημασία όση πρέπει και ενώ η ευλογιά των προβάτων μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Αν γίνει το μπαμ θα αρχίσουν να χάνονται ζώα και μονάδες η μια μετά την άλλη», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει απάντηση για τη διασπορά του ιού της ευλογιάς των προβάτων σε τόσο μεγάλη έκταση της χώρας.
«Πρέπει να απαντήσουν πώς μεταφέρθηκε η ευλογιά των προβάτων από την Αλεξανδρούπολη και έφτασε μέχρι την Κόρινθο και τη Μεσσηνία περνώντας σε τόσες Περιφέρειες. Πρέπει να έχουν κουβαλήσει παράνομα ζώα ή ζωοτροφές από ζώνες επιτήρησης», υπογράμμισε και πρότεινε να εμβολιαστούν όλα τα ζώα γύρω από τις ζώνες επιτήρησης.
Να σημειωθεί ότι η ευλογιά των προβάτων είναι μια ασθένεια που διαρκεί ακόμα και έξι μήνες και μεταδίδεται άμεσα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιο μεταδοτική από την πανώλη. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν θανατωθεί 13.000 ζώα.
«Επιβάλλεται θανάτωση όλων των ζώων»
Η περιφέρεια Πελοποννήσου με ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στο επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Κόρινθο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Λόγω της επιβεβαίωσης εστίας ευλογιάς των προβάτων σε εκμετάλλευση της Π.Ε. Κορινθίας ενημερώνουμε τους κτηνοτρόφους για τα ακόλουθα:
Η νόσος της ευλογιάς είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος των προβάτων κυρίως αλλά και των αιγών με συμπτώματα υψηλό πυρετό, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς και θανάτους ζώων.
Είναι νόσος υποχρεωτικής δήλωσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον ζωικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία της χώρας και για την αντιμετώπισή της εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται θανάτωση όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών της εκμετάλλευσης, λόγω του μεγάλου κινδύνου εξάπλωσης της νόσου σε άλλες εγκαταστάσεις αιγοπροβάτων.
Εφιστούμε την προσοχή των κατόχων εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων καθώς και των εμπόρων, μεταφορέων ζώων και υπευθύνων των σφαγείων για την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και για την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του νοσήματος.
Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο
Τα υγιή ζώα μολύνονται μετά από άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π. ).
Για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου θα πρέπει στις εκτροφές, στα σφαγεία και κατά την μεταφορά ζώντων ζώων να εφαρμόζονται τα μέτρα βιοπροφύλαξης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:
- Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.
- Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
- Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
- Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.
- Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.
- Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.
- Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
- Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες.
- Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται.
- Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόμων.
- Απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις.
- Καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών.
- Να μην χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκμεταλλεύσεις.
- Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας»