ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ 120% ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
- 25 Οκτ 2024
- επικαιρότητα
Αναβαθμίζονται τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με καθολική απαγόρευση μετακίνησης για τις επόμενες δέκα ημέρες.
Η σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ελήφθη μετά από συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους φορείς και απαγορεύει τη μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.
Πρόκειται για ένα επιπλέον προληπτικό μέτρο που λαμβάνεται μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία. Στόχος είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης και η εκρίζωση της νόσου. Παράλληλα οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.
Από το υπουργείο, επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
«Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που αναγκάζονται να θανατώσουν τα κοπάδια τους λόγω ευλογιάς, ισχύει η ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εφαρμόζεται και για την πανώλη των αιγοπροβάτων», δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews.
Ο υπουργός ανέφερε πως οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί κατά 120% σε σχέση με πέρυσι και ότι η ΚΥΑ, με εντολή του πρωθυπουργού, στοχεύει να διασφαλίσει δίκαιες αποζημιώσεις για να είναι ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, οι αποζημιώσεις για τα καθαρόαιμα με πιστοποιητικό και για τα ημίαιμα ζώα έχουν αυξηθεί, δηλαδή ένα θηλυκό ημίαιμο που πέρυσι έπαιρνε 100 ευρώ, φέτος με τη νέα ΚΥΑ θα λάβει 220 ευρώ. Επίσης, δωρεάν θα γίνει η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με ευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Τα χρήματα αυτά είναι για τα ζώα που θανατώθηκαν. Σχετικά με την αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο, «η ανασύσταση του θα γίνει με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 110 εστίες ευλογιάς και με τα νέα κρούσματα θα θανατωθούν 24.000 αιγοπρόβατα. Όσον αφορά την πανώλη, ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα τις τελευταίες 15 ημέρες.
«Η ευλογιά έχει θετικό σημείο ότι είναι ευδιάκριτη η κλινική εικόνα. Μαύρα σπυριά τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος, στην κοιλιά του προβάτου, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε φλεγμονή, φλύκταινες που σπάνε κι από εκείνη η στιγμή αρχίζει η μετάδοση», σημείωσε ο κ. Κέλλας.
Επισήμανε ακόμα πώς «είναι ιός που ζει στο περιβάλλον επί αρκετούς μήνες και προφανώς ήρθε με μετακίνηση ζώων. Αυτό το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε με την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια είναι η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Γιατί έχουμε μεταφορά του ιού από τη Βόρειο Ελλάδα, από τον Έβρο, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη και στις Σέρρες και στη συνέχεια κρούσμα στη Μαγνησία και στην Κόρινθο».