ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Ψήφισμα ΚΕΔΕ για το Ταμείο Συνοχής 2028-2035
  • 10 Νοε 2025
  • επικαιρότητα

Την ομόφωνη στήριξή τους στο αντίστοιχο ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για την ενίσχυση του ταμείου Συνοχής, εξέφρασαν και τα μέλη της ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου τους στην Αλεξανδρούπολη.

Τα μέλη του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ά βαθμού, υιοθέτησαν το περιεχόμενο του ψηφίσματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Επιτροπή των Περιφερειών, αφορά τον σχεδιασμό του νέου Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2028-2035.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα τον μέχρι σήμερα προτεινόμενο σχεδιασμό, το Ταμείο προβλέπεται να υποστεί μείωση των διαθέσιμων πόρων καθώς και συγκέντρωση της διαχείρισής του σε κεντρικό επίπεδο.

Η ΚΕΔΕ, που είχε κάνει γνωστές τις θέσεις της και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε την Αυτοδιοίκηση, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης αναπτυξιακών πολιτικών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

«Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, διατυπώνουμε ξεκάθαρα τη θέση μας:

  • Αύξηση των κονδυλίων για το Ταμείο Συνοχής 2028-2035
  • Διατήρηση της διαχείρισης στις Περιφέρειες, με ενισχυμένη και ουσιαστική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση, υλοποίηση και παρακολούθηση των προγραμμάτων

Η ισχυρή και αποκεντρωμένη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών σε κάθε δήμο της χώρας.

Η ΚΕΔΕ παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη διασφάλιση ισχυρής και αποτελεσματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην υπηρεσία των τοπικών κοινωνιών».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων