ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΆΜΥΝΑΣ

«Εκεχειρία» στους δρόμους του Ισραήλ
  • 29 Μαρ 2023
  • διεθνή

Ο επικεφαλής της ισραηλινής άμυνας, η αποπομπή του οποίου από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έφερε την πολιτική κρίση της χώρας στο αποκορύφωμά της, παραμένει στη θέση του μέχρι νεoτέρας, δήλωσαν χθες βοηθοί του, μια κατάσταση που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει όλες τις ενέργειες για να ανασυνταχθεί.

Πιεσμένος από πρωτοφανείς διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο για το σχέδιο που υπέγραψε ο συνασπισμός του για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, ο Νετανιάχου πάτησε τη Δευτέρα το κουμπί της παύσης και ζήτησε συμβιβαστικές συνομιλίες με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τη βασική ενότητα μεταξύ μας», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Αυτή η κρίση επιβάλλει να συμπεριφερθούμε όλοι μας με υπευθυνότητα».

Η κίνησή του σταθεροποίησε την κλονισμένη οικονομία του Ισραήλ. Όμως, παρέμειναν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του Νετανιάχου - και εντός του ίδιου του στρατοπέδου του - μετά τη διαφωνία ορισμένων ανώτερων στελεχών του κόμματος Λικούντ.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος το Σάββατο παρέκαμψε την  ιεραρχία ζητώντας ανοιχτά να σταματήσει η μεταρρύθμιση στο όνομα της αποτροπής της εξάπλωσης των διαμαρτυριών κατά της μεταρρύθμισης στο στρατό. Μια ημέρα αργότερα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι απολύει τον Γκαλάντ.

Κανονικά, η απόλυση αυτή θα είχε τεθεί σε ισχύ σήμερα. Αλλά οι βοηθοί του Γκαλάντ είπαν ότι δεν έλαβε ποτέ την επιστολή ειδοποίησης που απαιτείται επισήμως για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση 48 ωρών για την απομάκρυνσή του από το αξίωμά του και συνέχισε να εργάζεται επ' αόριστον.

Ερωτηθείς εάν ο Γκάλαντ διατηρήθηκε ή αντικαταστάθηκε, οι εκπρόσωποι του Νετανιάχου και του Λικούντ δεν προέβησαν σε άμεσο σχόλιο.

Δημοσκοπικό «όχι» στις μεταρρυθμίσεις

Μια δημοσκόπηση του Channel 12 διαπίστωσε ότι το 63% των Ισραηλινών - και το 58% των ψηφοφόρων του Λικούντ - αντιτίθενται στην απομάκρυνση του Γκάλαντ. Παρόμοιες πλειοψηφίες ζητούν από τον Νετανιάχου να διακόψει τις μεταρρυθμίσεις.

Αλλά με το 68% των Ισραηλινών να τον κατηγορούν για την κρίση, το Channel 12  διαπίστωσε ότι, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοι του συνασπισμού θα έχαναν. Δύο από αυτά τα κόμματα, ο Θρησκευτικός Σιωνισμός και η Εβραϊκή Δύναμη, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την παύση των μεταρρυθμίσεων.

Ο ηγέτης της Εβραϊκής Δύναμης, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ , δήλωσε ότι ο Νετανιάχου τον διαβεβαίωσε ότι αν οι συμβιβαστικές συνομιλίες για τη γιορτή του Πάσχα και άλλες εθνικές γιορτές τον Απρίλιο αποτύχουν, ο συνασπισμός θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μονομερώς.

Στο κοινοβούλιο, ο συνασπισμός κατέθεσε την Τρίτη για τελική ανάγνωση ένα βασικό νομοσχέδιο που θα δώσει στον Νετανιάχου μεγαλύτερο έλεγχο του συστήματος επιλογής των δικαστών. Ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αυτό ως μια τεχνική λεπτομέρεια. Ερωτηθείς πόσο σύντομα ο συνασπισμός θα μπορούσε να προκηρύξει ψηφοφορία επικύρωσης, είπε: "Θεωρητικά, την επόμενη ημέρα".

Υπήρξαν κατηγορίες για κακή πίστη από την αντιπολίτευση, η οποία έχει ήδη ορίσει διαπραγματευτική ομάδα για τις συμβιβαστικές συνομιλίες.

"Μας σημαδεύουν με όπλο στο κεφάλι", έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός Οικονομικών Άβιγκντορ Λιμπερμαν.  Κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι χρησιμοποιεί την παύση της δικαστικής αναθεώρησης για να εξαντλήσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κάλεσε τους συναδέλφους του ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποσύρουν τους διαπραγματευτές τους μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους δικαστές από την ολομέλεια.

Το Λικούντ δεν έχει ακόμη πει ποιος θα εκπροσωπήσει τον συνασπισμό στις συνομιλίες. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση από τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, τον οικοδεσπότη των διαπραγματεύσεων, σχετικά με το πότε θα μπορούσαν να αρχίσουν.

Ηρεμία στους δρόμους

Ενώ οι ισραηλινοί δρόμοι ήταν ως επί το πλείστον ήσυχοι την Τρίτη, ορισμένοι από τους δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που πραγματοποίησαν κλιμακούμενες διαμαρτυρίες κατά της δικαστικής αναθεώρησης δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν.

"Θα συνεχίσω να διαμαρτύρομαι μέχρι να αποσυρθούν εντελώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις, διότι δεν πρόκειται για ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων, αλλά για ένα πραξικόπημα της εκτελεστικής εξουσίας", δήλωσε ο Εϊτάν Καχάνα, ένας 27χρονος διαδηλωτής στην Ιερουσαλήμ.

Οι επικριτές λένε ότι η δικαστική μεταρρύθμιση απειλεί την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς που αρνείται, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις εξισορροπούν τους κλάδους της κυβέρνησης.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων