ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΟΥ

Washington Post και Economist «καρφώνουν» τον Ερντογάν
  • 08 Μάι 2023
  • διεθνή

Κρίσιμο τεστ για την ικανότητα των δημοκρατικών εκλογών να αποτινάξουν το ζυγό της μονοκρατορίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία χαρακτηρίζει η «Washington Post» την αναμέτρηση της 14ης Μαΐου.

Παραλαμβάνοντας από τον Economist τη σκυτάλη των επικριτικών για τον Τούρκο πρόεδρο δημοσιευμάτων δυτικών ΜΜΕ, η αμερικανική εφημερίδα, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η σκιά ενός αυξανόμενου δεσποτισμού καραδοκεί στις εκλογές της Τουρκίας», σημειώνει ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο, πρωτίστως για τους Τούρκους, που ίσως δικαιολογημένα ανησυχούν μήπως ο αυταρχισμός υποκύψει στη δικτατορία, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

«Σύμμαχος με αστερίσκο» η Τουρκία υπό τον Ερντογάν

Για τη Δύση, σημειώνει η «WP», η Τουρκία υπό τον Ερντογάν είναι σύμμαχος με αστερίσκο, καθώς παίζει ένα διπλό γεωπολιτικό παιχνίδι ρεαλπολιτίκ πατώντας σε δύο βάρκες, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, διεκδικώντας ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ανατολής και Δύσης με την εμπλοκή του στο ουκρανικό.

Το άρθρο θυμίζει την προμήθεια των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα και το βέτο της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κι αναφέρει ότι ο Ερντογάν ασπάζεται θέσεις που ανατρέπουν τη δυτική στρατηγική κι αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον Βλαντίμιρ Πούτιν με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα προς την Άγκυρα.

«Χαρισματικός τύραννος» στο εσωτερικό ο Ερντογάν

Αλλά, όπως αναφέρει η WP, τη μεγαλύτερη ζημιά από τα 20 χρόνια εξουσίας του Ερντογάν την υπέστησαν οι ίδιοι οι Τούρκοι: «ως χαρισματικός τύραννος κυβέρνηση υποδαυλίζοντας τη διαίρεση (…), φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους επικριτές του και περιόρισε το χώρο για άνθηση της κάποτε ευημερούσας κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία με μια εκστρατεία καταπίεσης, που εντατικοποιήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016» με πολλούς Τούρκους να φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως τις απόψεις τους.

Σημειώνει δε ότι ο Ερντογάν μετέτρεψε τα δικαστήρια σε όργανο εκδίκησης κυνηγώντας τους αντιφρονούντες με κατασκευασμένες κατηγορίες, ψαλίδισε την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, εκφόβισε θεσμούς -όπως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναγκάζοντάς την να ρίξει τα επιτόκια, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει σε δυσθεώρητα ύψη.

Και καταλήγει: «Αν δεν επικρατήσει ο κ. Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαϊου ή σε πιθανό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο ίδιος κι οι οπαδοί του θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Και σε μια χώρα όπου η δημοκρατία είχε σχετικά σταθερό πάτημα, οι ανησυχίες αυτές δείχνουν πόσο βαθιά ο Τούρκος τύραννος έχει ανατρέψει τους κανόνες - και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της αυταρχικής του διακυβέρνησης».

«Μαζικός πόλεμος του Τύπου της Δύσης εναντίον του Ερντογάν – Σκανδαλώδη πρωτοσέλιδα»

Εν τω μεταξύ, επίθεση στα «δυτικά πρωτοσέλιδα» εξαπέλυσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλντούν, ο οποίος έκανε λόγο για «σκανδαλώδη πρωτοσέλιδα» και «μαζικό πόλεμο του Τύπου της Δύσης εναντίον του Ερντογάν».

Ο Αλντούν  ανέβασε στο twitter όλα τα δημοσιεύματα και απαντάει: «ΒΒC, Εconomist, Foreign Policy, Le Monde, Washington Post, Financial Times, όλα τα δυτικά ΜΜΕ μπήκαν σε εκστρατεία εναντίον του Ερντογάν»:

«Λυπούμαστε για την παθολογική αντίθεση των δυτικών ΜΜΕ στην Τουρκία και την εχθρότητα προς τον Ερντογάν πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου και παρακολουθούμε με έκπληξη τα δημοσιεύματα  που στοχεύουν τη βούληση του έθνους μας.

Όσο  η χώρα μας απαλλάσσεται από τα δεσμά, παρατηρούμε ότι η ένταση  των δυτικών επιθέσεων αυξάνεται. Καθώς ο Πρόεδρός μας, κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα του έθνους μας και απορρίπτει ό,τι επιβάλλεται, αγνοούν την αρχή της αμεροληψίας και στρέφονται σε επιχειρήσεις δημιουργίας εντυπώσεων.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε.

Το έθνος μας, του οποίου η προτεραιότητα   και η πλευρά είναι η Τουρκία , ξέρει πολύ καλά πού να σταθεί. Γνωρίζει από κοντά αυτούς που κάνουν βρόμικη προπαγάνδα και αυτούς που επιδίδονται σε ασύμμετρες ψυχολογικές επιχειρήσεις. Και το έθνος μας στις 14 Μαΐου ετοιμάζεται να σπάσει τα πρωτοσέλιδα,  τα παιχνίδια που στοχεύουν τη βούληση του,  υπό την καθοδήγηση των αρχών και των αξιών μας.

Πιστεύουμε ειλικρινά ότι το αγαπημένο μας έθνος, που γνωρίζει τα παιχνίδια αυτά , δεν ξεχνά τους σεναριογράφους και γνωρίζει τα έργα, θα σταθεί δίπλα στο κράτος και στον Πρόεδρό μας, όπως και χθες.

Εάν υπάρχουν εκείνοι που ονειρεύονται να σταματήσουν την άνοδο της Τουρκίας, τους συμβουλεύουμε να εγκαταλείψουν αυτό το όνειρο.

Αυτό το αγαπημένο έθνος δεν ικανοποίησε  τους εχθρούς της Τουρκίας και δεν θα το κάνει!».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων