ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ

Στηρίζουμε άνευ όρων τους Σέρβους
  • 01 Ιουν 2023
  • διεθνή

Στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται στο πλευρό της Σερβίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή έχει ανέβει αφότου Αλβανοί δήμαρχοι προσήλθαν να αναλάβουν καθήκοντα σε πόλεις του βορείου Κοσόβου, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Απριλίου οι Σέρβοι μποϊκόταραν τη συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα να εκλεγούν Αλβανοί δήμαρχοι με μόλις το 3,5% να μετέχει στις εκλογές.

Η ένταση είναι τέτοια που το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως θα στείλει επιπλέον δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η βία στο Κόσοβο. Έχει επίσης θέσει σε επίπεδο υψηλού συναγερμού ακόμη ένα τάγμα.  Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σερβίας έχει θέσει τον σερβικό στρατό σε κατάσταση συναγερμού και έχει διατάξει στρατιωτικές μονάδες να προωθηθούν προς το σύνορα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στη βαλκανική περιοχή, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι όλα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού πρέπει να προστατευθούν.

«Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τους Σέρβους», είπε. Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις ταραχές στο Κόσοβο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί στενούς πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Σερβία, κατηγόρησε το Κόσοβο και τις δυτικές χώρες για την κλιμάκωση της έντασης.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων