ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Τουλάχιστον 10.000 αγνοούμενοι και άγνωστος ο ακριβής αριθμός των νεκρών στη Λιβύη
  • 13 Σεπ 2023
  • διεθνή

Οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στην Λιβύη έχουν προκαλέσει τον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε χιλιάδες, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Ο υπουργός Υγείας της ανατολικής Λιβύης τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί και ταφεί τουλάχιστον 700 σοροί, ενώ η υπηρεσία ασθενοφόρων της πόλης Ντέρνα που υπέστη το συντριπτικά μεγαλύτερο πλήγμα ανέβασε τον απολογισμό σε 2.300 νεκρούς.

Όμως κατά τον απεσταλμένο της Λιβύης στην IFRC, ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος. Όπως δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα, απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στην Γενεύη, «δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς [...] ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000».

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», εξήγησε. «Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια», είπε.

Η καταιγίδα Daniel έπληξε την Κυριακή της ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Κάτοικοι της Ντέρνα ανέφεραν πως άκουσαν δυνατές εκρήξεις και συνειδητοποίησαν ότι τα φράγματα είχαν καταρρεύσει, απελευθερώνοντας στον ποταμό που διασχίζει την πόλη των 90.000 κατοίκων τεράστιους υδάτινους όγκους, οι οποίοι, «ισοπέδωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους», σύμφωνα με έναν κάτοικο.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων