ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα στο Ραμαζάνι
  • 28 Φεβ 2024
  • διεθνή

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στη Γάζα για τον μήνα του Ραμαζανιού, ενώ η Χαμάς εξέτασε ένα προσχέδιο για εκεχειρία που περιλαμβάνει παύση στις μάχες και μια ανταλλαγή ομήρων - αιχμαλώτων.

Το Ραμαζάνι αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της 10ης Μαρτίου και να τελειώσει το βράδυ της 9ης Απριλίου. «Το Ραμαζάνι πλησιάζει και υπήρξε συμφωνία από τους Ισραηλινούς ότι δεν θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, επίσης, προκειμένου να μας δοθεί χρόνος να βγάλουμε όλους τους ομήρους έξω» από τη Γάζα, είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο NBC.

Το προσχέδιο προβλέπει ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει 40 Ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ανηλίκων, ηλικιωμένων άνω των 50 ετών και αρρώστων, ενώ οι Ισραηλινοί θα αποφυλακίσουν περίπου 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και δεν θα τους συλλάβουν ξανά. Επιπλέον προβλέπει ότι θα επιτραπεί να γίνουν εργασίες σε νοσοκομεία και αρτοποιεία στη Γάζα, ενώ 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε επίσης ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη λόγω του υψηλού απολογισμού των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, δεσμεύτηκε να καταστήσει δυνατή την εκκένωση των Παλαιστινίων από τη Ράφα στη νότια Γάζα πριν εντείνει την εκστρατεία του εκεί για να καταστρέψει τη Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι έως την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει μια συμφωνία για εκεχειρία στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. «Υπάρχουν πάρα πολλοί αθώοι άνθρωποι που σκοτώνονται. Και το Ισραήλ έχει επιβραδύνει τις επιθέσεις στη Ράφα».

Οι μεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα, με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει στο νότιο άκρο του θύλακα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων