ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

Οικονομική «ένεση» 7,4 δισεκ. Ευρώ στην Αίγυπτο
  • 14 Μαρ 2024
  • διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισεκ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, ανέφεραν χθες οι Financial Times.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν μια συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Η προτεινόμενη συμφωνία είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά συμφωνιών της ΕΕ με χώρες της βόρειας Αφρικής που αποσκοπούν στην αποφυγή της οικονομικής αστάθειας γύρω από τη γειτονιά της Ευρώπης και στην αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική.

Ακολουθεί άλλες συμφωνίες με την Τυνησία και τη Μαυριτανία που υποσχέθηκαν χρήματα και άλλα κίνητρα σε αντάλλαγμα για την καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων των χωρών, παρά τις ανησυχίες πολιτικών και ΜΚΟ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποτελεσματικότητα τέτοιων ρυθμίσεων.

Η συμφωνία ολοκληρώνει μήνες διαπραγματεύσεων που επιταχύνθηκαν μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε, εν μέσω φόβων για πιθανές μετακινήσεις προσφύγων από τη Γάζα. Όμως οι αιγυπτιακές αρχές διατήρησαν τα σύνορά τους με τον θύλακα σφραγισμένα και απέρριψαν επανειλημμένα την ιδέα ότι το Ισραήλ θα επιχειρούσε να εκτοπίσει μεγάλο αριθμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Η συμφωνία περιλαμβάνει στήριξη του ενεργειακού τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού Σουδανών προσφύγων στη χώρα. Υποσχέθηκε επίσης βοήθεια για την οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, απ’ όπου περνούν άνθρωποι από τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ που έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Το σχεδιαζόμενο πακέτο περιλαμβάνει 7,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια έως το τέλος του 2027.

Περίπου 1 δισ. ευρώ σε έκτακτη οικονομική βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί άμεσα. Άλλα 4 δισ. ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια, που συνδέεται με μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός διευρυμένου προγράμματος του ΔΝΤ που συζητείται, θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το υπόλοιπο του πακέτου θα αντληθεί από διάφορες χρηματοδοτικές ροές της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

 

 

 

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων