ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Στη Γάζα Πλοίο φορτωμένο με 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας
  • 15 Μαρ 2024
  • διεθνή

Πλοίο φορτωμένο 200 τόνους τρόφιμα συνέχιζε με αργό ρυθμό τη διαδρομή του χθες προς τη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που επιταχύνονται οι προσπάθειες για να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα υπό πολιορκία, όπου ο πληθυσμός απειλείται από λιμό εν μέσω του ραμαζανιού.

Η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα ωστόσο παραμένει συχνά επικίνδυνο εγχείρημα. Την Δευτέρα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε πως αποθήκη της στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χτυπήθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας από τους εργαζομένους της και να τραυματιστούν άλλοι. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από την πλευρά του, έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Έπειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για γενικευμένο λιμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακατάπαυστα.

Η επίθεση «εναντίον ενός από τα λιγοστά κέντρα διανομής της UNRWA που παραμένουν ακόμη επιχειρησιακά στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφεται τη στιγμή που ο υποσιτισμός, ως και ο λιμός σε κάποιες περιοχές, επεκτείνεται», υπογράμμισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την «εξάλειψη στελέχους της Χαμάς σε στοχευμένο πλήγμα στη Ράφα». Ο άνδρας, ο Μοχάμαντ Αμπού Χάσνα, ήταν ανάμεσα στους τέσσερις νεκρούς για τους οποίους έκανε λόγο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και παρουσιάστηκε ως ο υπεύθυνος για την ασφάλεια της αποθήκης.

Την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε επίσης λόγο για τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες από ισραηλινά πυρά στον κυκλικό κόμβο «Κουβέιτ», σταυροδρόμι στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου γίνεται συχνά διανομή τροφίμων.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων