ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Ευρωβουλευτές κατά της Κομισιόν για την Ουγγαρία
  • 15 Μαρ 2024
  • διεθνή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε πράξη την απειλή του και θα καταθέσει αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποδέσμευση 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δεσμευμένα κεφάλαια προς την Ουγγαρία.

Η κίνηση αυτή, η οποία αναμενόταν από το βράδυ της Δευτέρας, εγκρίθηκε το πρωί της Πέμπτης από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Η Ρομπέρτα Μέτσολα έχει την τελική αρμοδιότητα να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά άλλων θεσμικών οργάνων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η προθεσμία για την υποβολή της προσφυγής λήγει στις 25 Μαρτίου.

Με την αγωγή, το ευρωκοινοβούλιο αυξάνει την πίεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Επιτροπής και υπόσχεται να παραμείνει σταθερή στο κράτος δικαίου, ένα ευαίσθητο θέμα που απορρόφησε σημαντική ενέργεια της πρώτης θητείας της.

Η οργή των νομοθέτων πηγάζει από την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο, με την οποία αποδεσμεύτηκαν 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια συνοχής για την Ουγγαρία, στα οποία η χώρα δεν είχε πρόσβαση λόγω επίμονων ελλείψεων στο κράτος δικαίου.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων