ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία έως το καλοκαίρι
  • 03 Απρ 2024
  • διεθνή

Την αναγνώριση από την Ισπανία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το καλοκαίρι προανήγγειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Αμάν της Ιορδανίας, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να το κάνουμε αυτό το εξάμηνο», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Οι δηλώσεις του δείχνουν επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος που ο Πέδρο Σάντσεθ είχε πρόσφατα παρουσιάσει για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στις 9 Μαρτίου, ο κ. Σάντσεθ είχε ανακοινώσει ότι θα προτείνει στο ισπανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει την αναγνώριση μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2027.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, στις 22 Μαρτίου, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός πρωθυπουργός και οι ομόλογοί του της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία δηλώνουν «έτοιμοι να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη» και ότι αυτό θα γίνει «όταν θα μπορεί να αποτελέσει θετική συμβολή (στη διευθέτηση της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστινίων) και όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές».

Η εφημερίδα El País εκτιμά ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας των ευρωεκλογών στις αρχές Ιουνίου «ή τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων