ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ο Σάιμον Χάρις
  • 10 Απρ 2024
  • διεθνή

Ο Σάιμον Χάρις έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας χθες, διαδεχόμενος τον Λίο βαράντκαρ.

Ο Χάρις έχει λιγότερο από ένα χρόνο για να ενισχύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης συνασπισμού να ανακόψει την πρώτη εκλογική νίκη του Sinn Fein.

Ο 37χρονος πρώην υπουργός Υγείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, γνωστός κυρίως για τη συμβολή του στην καθοδήγηση της αρχικής αντίδρασης της χώρας στο COVID-19, εξελέγη χωρίς αντίπαλο ως νέος ηγέτης του Fine Gael τον περασμένο μήνα, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση-σοκ του Βαράντκαρ.

Αυτό σχεδόν εξασφάλισε ότι θα γίνει το 16ο πρόσωπο που θα ηγηθεί της χώρας και επιβεβαιώθηκε στο κοινοβούλιο αφού εξασφάλισε την υποστήριξη ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς και των εταίρων του στον συνασπισμό Fianna Fail και Πράσινου Κόμματος.

Ο Χάρις θα αντιμετωπίσει τη σοβαρή έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης και την ανησυχία για τον αριθμό ρεκόρ των αιτούντων άσυλο, που οδήγησαν στη στασιμότητα της Fine Gael υπό τον Βαράντκαρ, και κληρονομεί μια κυβέρνηση συνασπισμού που αφήνει ελάχιστα περιθώρια για σημαντικές νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Αναμένεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της ομάδας του Fine Gael - η οποία καταλαμβάνει επτά από τις 18 έδρες του υπουργικού συμβουλίου και δεν θα περιλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Εξωτερικών τα οποία κατέχουν οι Michael McGrath και Micheal Martin της Fianna Fail.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων