ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών
  • 19 Ιουν 2024
  • διεθνή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να ανακοινώσει μια νέα πολιτική που θα προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες συζύγους Αμερικανών πολιτών από την απέλαση (άντρες και γυναίκες), σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Το νέο πρόγραμμα θα επιτρέψει στους συζύγους και τα θετά τέκνα Αμερικανών πολιτών χωρίς νομικά έγγραφα να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη κατοικία και να λάβουν πράσινη κάρτα χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόγραμμα ανακούφισης για τους μετανάστες χωρίς νομικά έγγραφα  που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ από τότε που η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε το 2012 την αναβαλλόμενη δράση για τις αφίξεις παιδιών, το πρόγραμμα Daca.

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να καταστήσει το αμερικανικό μεταναστευτικό σύστημα «πιο δίκαιο από ποτέ».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για πολλούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση ήρθε πριν από μια εκδήλωση την Τρίτη για τη 12η επέτειο του προγράμματος Daca, το οποίο προστάτευσε από την απέλαση περισσότερους από 530.000 μετανάστες που ήρθαν στις ΗΠΑ ως παιδιά - γνωστά ως Dreamers.

Αντιδράσεις για την απόφαση Μπάιντεν

Η NumbersUSA, μια ομάδα μεταναστευτικής μεταρρύθμισης, κατήγγειλε τη νέα πολιτική ως «ασυνείδητη». Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, James Massa, δήλωσε σε ανακοίνωσή του πως «αντί να σταματήσει τη χειρότερη κρίση στα σύνορα στην ιστορία, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπερέβη την εκτελεστική του εξουσία για να χρησιμοποιήσει μια αντισυνταγματική διαδικασία, παρακάμπτοντας τους ψηφοφόρους και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο, για να στείλει το μήνυμα ότι η αμνηστία είναι διαθέσιμη σε όσους εισέρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων