ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Συμφωνία Πούτιν – Κιμ για «αμοιβαία βοήθεια» σε περίπτωση επίθεσης
  • 20 Ιουν 2024
  • διεθνή

Τις υπογραφές τους σε μια συμφωνία περί «συνολικής στρατηγικής σύμπραξης» που προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση «επίθεσης», έβαλαν ο ρώσος πρόεδρος και ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, αναβαθμίζοντας πλήρως, ως ήταν αναμενόμενο, τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, που για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε την συμφωνία ως ένα «αληθινά επαναστατικό έγγραφο» και πρόσθεσε πως η Ρωσία «δεν αποκλείει για την ίδια μια στρατιωτικοτεχνική συνεργασία».

Ωστόσο δεν αποκάλυψε καμία λεπτομέρεια σχετικά με την συμφωνία.

Τόνισε πάντως πως αυτή είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής που ασκούν οι δύο χώρες δηλ.« μιας εξωτερικής πολιτικής που είναι ανεξάρτητη και αρνείται τη γλώσσα των εκβιασμών και των υπαγορεύσεων».

Όπως συμπλήρωσε, η χώρα του και η Βόρεια Κορέα δεν θα δεχθούν «τον εκβιασμό» και «τις υπαγορεύσεις» της Δύσης, τη στιγμή που οι δύο χώρες αποτελούν στόχο βαριών διεθνών κυρώσεων.

Ο δε Κιμ Γιονγκ ουν, υποστήριξε πως η συμφωνία έχει καθαρά «αμυντικό» χαρακτήρα.

«Αυτή η ισχυρή συνθήκη δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα αληθινά εποικοδομητικό έγγραφο στραμμένο προς το μέλλον και αποκλειστικά ειρηνικό και αμυντικό», είπε καθώς στεκόταν δίπλα στον ρώσο πρόεδρο, για τον οποίο υποστήριξε πως είναι «ο καλύτερος φίλος του κορεατικού λαού».

Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει την «πλήρη στήριξη της χώρας του και την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση, το στρατό και το λαό της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για να προστατεύσουν την κυριαρχία, τα συμφέροντα ασφαλείας και την εδαφική ακεραιότητα».

«Εκτιμάμε πολύ τη συστηματική και διαρκή υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, περιλαμβανομένου του ουκρανικού ζητήματος», απάντησε ο Πούτιν.

Στο σημείο αυτό μάλιστα επισήμανε επίσης δηλώσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες έχουν συμφωνήσει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήττει στόχους μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα. «Δεν πρόκειται απλώς για δηλώσεις· αυτό συμβαίνει ήδη και όλο αυτό αποτελεί χονδροειδή παραβίαση των περιορισμών τους οποίους έχουν αναλάβει δυτικές χώρες μέσα στο πλαίσιο διαφόρων διεθνών υποχρεώσεων», υποστήριξε ο ρώσος πρόεδρος.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων