ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Στο «τιμόνι» του ΝΑΤΟ ο Μαρκ Ρούτε
  • 27 Ιουν 2024
  • διεθνή

Τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ διόρισαν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ως τον επόμενο Γενικό Γραμματέα τους, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Συμμαχία, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο κ. Ρούτε, 57 ετών, θα αναλάβει τη θέση του στην ηγεσία του ΝΑΤΟ την 1η Οκτωβρίου, αντικαθιστώντας τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρισκόταν στη θέση επί δέκα χρόνια.

«Ξέρω ότι θα αφήσω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια», αντέδρασε αμέσως στο Χ ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο Μαρκ είναι ένας πραγματικός υπερασπιστής των διατλαντικών σχέσεων, ένας ισχυρός ηγέτης και ένας δημιουργός συναινέσεων», πρόσθεσε.

«Η ηγεσία και η εμπειρία σου (Μαρκ) θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας ισχυρότερη εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Βετεράνος της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο Μαρκ Ρούτε κέρδισε πολύ γρήγορα την υποστήριξη των σημαντικότερων χωρών της Συμμαχίας, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υποψηφιότητά του δεν ήταν παρά μια τυπική διαδικασία μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις την περασμένη εβδομάδα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων