ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ

Επιστολή στους «27» για τα ονόματα των υποψήφιων επιτρόπων
  • 26 Ιουλ 2024
  • διεθνή

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε χθες στα κράτη-μέλη επιστολή με την οποία ζητά τις προτάσεις τους επί των επιτρόπων που θα στελεχώσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H Φον ντερ Λάιεν ζητά από κάθε χώρα, όπως το 2019, να προτείνει έως τις 30/8 έναν άνδρα και μια γυναίκα, θέλοντας να διατηρήσει την ισορροπία στον αριθμό ανδρών – γυναικών που είχε διαμορφώσει στην προηγούμενη Επιτροπή.

Με δεδομένο ότι, όπως είπε, θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία των συνεντεύξεων με τους υποψηφίους στα μέσα Αυγούστου, επί της ουσίας έδωσε «πάσα» στους «27» να της καταθέσουν επισήμως ονόματα, αλλά και το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.

Πρόκειται για μια δύσκολη «εξίσωση», καθώς θα πρέπει να λάβει υπόψη της την εξισορρόπηση των φύλων, γεωγραφίας και δύναμης των πολιτικών κομμάτων.

Κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πάντως έχουν ήδη γνωστοποιήσει ποιους θα στείλουν στις Βρυξέλλες, όπως οι Φινλανδία, Λετονία, Ιρλανδία, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ολλανδία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε μετά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες χώρες, θα προτείνει ένα πρόσωπο για την Κομισιόν και όχι δύο, έναν άνδρα και μια γυναίκα, όπως θα ήθελε η κυρία Φον ντερ Λάιεν.

«Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων