ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΓΑΛΛΙΑ

Αποδεκτή η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν
  • 18 Σεπ 2024
  • διεθνή

Το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά, θεώρησε αποδεκτό χθες το αίτημα που υπέβαλαν βουλευτές της Αριστεράς, κυρίως από το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας, για εκκίνηση της διαδικασίας έκπτωσης του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Κατόπιν αυτού θα ακολουθήσει συζήτηση στη νομική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης.

Ωστόσο, οι περισσότεροι γάλλοι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι είναι σχεδόν αδύνατον η διαδικασία αυτή να οδηγήσει στην έκπτωση του νυν προέδρου, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα των μελών της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Ο τελών χρέη πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε πως πρόκειται για κήρυξη πολέμου κατά των θεσμών της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ από τον χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως η διαδικασία έκπτωσης του γάλλου προέδρου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της πολυδιάσπασης των κομμάτων της Αριστεράς.

Σε ανάρτησή του, ο Μελανσόν σχολιάζει: «Το πρώτο βήμα έγινε, ραντεβού στους δρόμους».

Η επιλογή του Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό ένα πρόσωπο που δεν εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με τις δυνάμεις της Αριστεράς να κάνουν λόγο για «δημοκρατική εκτροπή».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων