ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Η Πορτογαλία «παλεύει» με 42 ενεργές εστίες φωτιάς, επτά νεκρούς και 50 τραυματίες
  • 19 Σεπ 2024
  • διεθνή

Μαίνονται οι φονικές πυρκαγιές στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, με γύρω στις 42 εστίες να παραμένουν ενεργές.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε επτά, με 50 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί και δεκάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών και θαμνωδών εκτάσεων έχουν καεί. Για την κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών επιχειρούν πάνω από 5.000 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε σε νέες εκκενώσεις περιοχών στην κοινότητα Γκοντόμαρ, στην περιοχή του Πόρτο, στη βόρεια Πορτογαλία, ενώ η πυροσβεστική χαρακτήριζε «ανεξέλεγκτη» την κατάσταση στην Αρούκα, στην καρδιά της περιοχής Αβέιρο, η οποία είναι η χειρότερα πληγείσα από τις καταστροφές.

Μόνον σε αυτήν, περίπου 200.000 στρέμματα βλάστησης είχαν καεί ως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis). Αυτό καταχωρίζει άλλες 15 πυρκαγιές που έκαψαν εκτάσεις που υπερβαίνουν το όριο των 10.000 στρεμμάτων αυτήν την εβδομάδα στην υπόλοιπη χώρα.

Σε κατάσταση αντιμετώπισης καταστραφών έχουν κηρυχθεί αρκετοί δήμοι

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε ότι κυβερνητική ομάδα θα συντονίσει την παροχή «της πιο άμεσης και επείγουσας υποστήριξης» σε αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους και τα μέσα διαβίωσής τους.

Τουλάχιστον ορισμένες από τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την Πορτογαλία προκλήθηκαν από εμπρηστές λόγω πιθανού εμπορικού συμφέροντος, μοχθηρίας ή εγκληματικής αμέλειας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε «να μην φεισθεί προσπαθειών για κατασταλτική δράση» εναντίον των εγκληματικών ενεργειών αυτού του είδους.

Η Εθνοφρουρά της Πορτογαλίας, ή GNR, ανέφερε παράλληλα σε ανακοίνωσή της ότι από το Σάββατο έχει συλλάβει 7 υπόπτους για εμπρησμό στις περιοχές Λεϊρία, Καστέλο Μπράνκο, Πόρτο και Μπράγκα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων