ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κίεβο και Πεκίνο συζήτησαν τρόπους για τον τερματισμό του
  • 27 Σεπ 2024
  • διεθνή

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σίμπιχα καθώς και με τον Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχη του Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησε χθες , στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον κινέζο ομόλογό του πιθανούς τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κίεβο.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι μόνον δια της διπλωματικής οδού μπορεί να δοθεί μια λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Το Κίεβο ποντάρει στην Ινδία για να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν

Ο Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σίμπιχα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αυτόν τον μήνα, καθώς και με τον Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά την συνάντησή τους με τον Ουάνγκ, οι δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι «αντήλλαξαν απόψεις επί των αρχών εγκαθίδρυσης μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης για την Ουκρανία στη βάση της Χάρτας του ΟΗΕ», διευκρίνισε ο Σίμπιχα, οι δηλώσεις του οποίου αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του υπουργείου ουκρανικού ΥΠΕΞ στο Telegram.

Οι Σίμπιχα και Γέρμακ «ευχαρίστησαν την Κίνα για την υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο Ουάνγκ Γι είχε συζητήσει νωρίτερα την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο υπουργοί «αντήλλαξαν τις απόψεις τους επί ζητημάτων όπως η κρίση στην Ουκρανία», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Σε 75 χρόνια, οι σινορωσικές σχέσεις «έχουν γνωρίσει τα πάνω τους και τα κάτω τους», αλλά «το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι ότι όσο τηρούμε τις αρχές διαρκούς καλής γειτονίας», οι διμερείς δεσμοί «θα συνεχίσουν να προοδεύουν αδιάκοπα».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «εποικοδομητική» καθώς εστίασε στις «προοπτικές ρύθμισης της κρίσης στην Ουκρανία».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων