ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Εκεχειρία ζητά ο πρωθυπουργός του Λίβανου εν μέσω προετοιμασίας χερσαίας επίθεσης των IDF
  • 01 Οκτ 2024
  • διεθνή

Θέμα χρόνου η ισραηλινή γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο.

Χθες, το ισραηλινό πυροβολικό ξεκίνησε επιχειρήσεις carpet bombing στο νότιο Λίβανο. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο πριν τη χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας.

Το λεγόμενο «carpet bombing» είναι βομβαρδισμοί μεγάλης κλίμακας που γίνονται προοδευτικά με στόχο να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε κάθε τμήμα της περιοχής που έχει βρεθεί στο στόχαστρο, με ισοπέδωση των υποδομών του αντιπάλου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο, αφού είπε στα στρατεύματα στο βόρειο τμήμα της χώρας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας – συμπεριλαμβανομένου και εσάς».

 Πρόσθεσε, ότι η επιστροφή των Ισραηλινών στα σπίτια τους στο βορρά – περίπου 60.000 αναγκάστηκαν να εκκενώσουν λόγω επανειλημμένων βολών με ρουκέτες από τον Λίβανο – είναι «η αποστολή των IDF».

«Αυτό θα κάνουμε, και θα αναπτύξουμε ό,τι χρειαστεί – εσάς, άλλες δυνάμεις, από τον αέρα, από τη θάλασσα και από τη στεριά.» τόνισε ο Γκάλαντ.

Στο μεταξυ ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε χθες  να κηρυχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Δυτικού διπλωμάτη στη Βηρυτό μετά την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Λιβάνου.

«Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου και στην επιστροφή στην έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ και η Γαλλία με τη στήριξη της ΕΕ και αραβικών και ξένων χωρών υπέρ μιας εκεχειρίας», τόνισε ο Μικάτι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της απόφασης 1701» του ΟΗΕ, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων