ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Νέες διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία
  • 29 Μαρ 2023
  • διεθνή

Σε αναβρασμό βρέθηκε για ακόμη μια μέρα η Γαλλία με τα συνδικάτα να καλούν σε απεργίες και διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό.

Ωστόσο διαφαίνεται μια αλλαγή τακτικής, αφού αφενός τα συνδικάτα της Γαλλίας άφησαν ανοιχτό ένα παράθυρο διαλόγου με την κυβέρνηση υπό τον όρο ότι θα «παγώσει» η εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού και αφετέρου η ίδια κυβέρνηση εξέφρασε τη βούλησή της «να κατευνάσει» τα πνεύματα.

Αν και η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να κατευνάσει τα πνεύματα, σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται για μία ακόμα ημέρα σήμερα η Γαλλία. Είναι ο 10ος κύκλος απεργιών και διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών.

Η χθεσινή απεργία ήταν  από το πρωί ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς των μεταφορών καθώς επίσης και της εκπαίδευσης.

Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν ωστόσο κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας της CFDT, του συνδικάτου που ιστορικά πρόκειται στο σοσιαλιστικό κόμμα, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να παγώσει για τουλάχιστον ένα μήνα τη διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από πλευράς του ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής τη CGT που ιστορικά πρόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συνυπογράψουν μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα τον καλούν να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το συνταξιοδοτικό και εκ παραλλήλου να ορίσει ένα διαμεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος.

Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει αρνηθεί ως τώρα την διαβούλευση με τα συνδικάτα, χωρίς ωστόσο να έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να παγώσει την διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες από βίαια επεισόδια, κατά τα οποία αστυνομικοί, χωροφύλακες, ταραχοποιοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ πυρπολήθηκαν δημόσια κτίρια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε τη  Δευτέρα, ότι «άνευ προηγουμένου δύναμη ασφαλείας» θα αναπτυχθεί, με «13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι», σημειώνοντας ότι οι αρχές παρατήρησαν πρόσφατα τάση για μεγαλύτερη βία κατά του κράτους και αναμένουν έναν «πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη» στις χθεσινές διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων παρέμεναν στους δρόμους του Παρισιού έπειτα από πάνω από 20 ημέρες απεργίας των υπηρεσιών αποκομιδής, χρησιμεύοντας ως καύσιμο στις φωτιές που ανάβουν ομάδες ταραχοποιών το βράδυ.

Ο Μακρόν κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τα στελέχη της πλειοψηφίας του --αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, κοινοβουλευτικούς. Σύμφωνα με αυτά που μεταφέρθηκαν από έναν από τους μετέχοντες στη συνάντηση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να «συνεχίσουν να τείνουν το χέρι» στα συνδικάτα και κατηγόρησε το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά) ότι θέλει να «απονομιμοποιήσει» τους θεσμούς.

«Υπάρχει αναγκαστικά ένταση σε σχέση με τη μεταρρύθμιση. Θα πρέπει να το ακούσουμε αυτό», αναγνώρισε από την πλευρά της η Μπορν.

Η πρωθυπουργός όρισε ως εκ τούτου δύο στόχους: «κατευνασμός» των πνευμάτων στη χώρα και «επιτάχυνση των απαντήσεων στις προσδοκίες των Γάλλων».

Για να το κάνει αυτό, ξεκίνησε χθες εκτεταμένες διαβουλεύσεις διάρκειας τριών εβδομάδων με τους κοινοβουλευτικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα, τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και τους κοινωνικούς εταίρους, για να «έχουμε διάλογο με όλους τους παράγοντες για τη μέθοδο που πρέπει να εφαρμόσουμε».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων