ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Phone center
  • 210 26 37 691Branch

Politics

Read

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Νομοσχέδιο για άμεση απέλαση μεταναστών
  • 26 Apr 2023
  • Politics

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα το νομοσχέδιό της κατά της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο προβλέπει κυρίως να απαγορεύεται σε όσους φτάνουν μέσω της Μάγχης να ζητούν άσυλο στη Βρετανία, κάτι που βρίσκεται στα όρια του διεθνούς δικαίου.

Τρεις ημέρες πριν από την πρώτη του επίσκεψη στη Γαλλία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εμφανίζεται αποφασισμένος να εμποδίσει τους παράτυπους μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη χώρα του, ένα θέμα που συχνά προκαλεί ένταση μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου.

Το νέο αυτό νομοσχέδιο προβλέπει ότι οποιοσδήποτε φτάνει στη Βρετανία παράτυπα, δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου και θα στέλνεται αμέσως σε ασφαλή, τρίτη χώρα, ανέφερε ο Σούνακ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα The Sun.

«Όσοι φτάνουν εδώ με μικρό σκάφος, δεν αναχωρούν από μια εμπόλεμη χώρα ούτε αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αντιθέτως έχουν περάσει από ασφαλείς ευρωπαϊκές χώρες προτού διασχίσουν τη Μάγχη», τόνισε.

«Το γεγονός ότι το κάνουν αυτό είναι άδικο για όσους έρχονται εδώ νομίμως. Αρκετά (…) Το νέο νομοσχέδιο θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι, αν έρθεις σε αυτή τη χώρα παράνομα, θα απομακρυνθείς άμεσα», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πέρυσι περισσότεροι από 45.000 μετανάστες έφτασαν στη Βρετανία μέσω αυτής της επικίνδυνης θαλάσσιας οδού (κυρίως Αλβανοί και Αφγανοί, αλλά και Ιρανοί, Ιρακινοί και Σύροι). Φέτος μέχρι στιγμής οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών πλησιάζουν τις 3.000.

Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, το νομοσχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης Σούνακ προβλέπει μέτρα για να διευκολύνεται η κράτηση και η απέλαση των παράτυπων μεταναστών, στους οποίους θα απαγορεύεται η είσοδος στο βρετανικό έδαφος ισοβίως.

«Ο πρωθυπουργός και εγώ εργαστήκαμε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ένα νομοσχέδιο που θα λειτουργεί -φτάσαμε μέχρι εκεί που μας επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», σχολίασε στην Daily Telegraph η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, απαντώντας στις επικρίσεις όσων καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο.

«Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες και αυτό θα κάνει το νομοσχέδιό μας: Όχι άλλα ημίμετρα ή δισταγμός να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε. «Αν έρθεις παράνομα εδώ, δεν θα πρέπει να μπορέσεις να μείνεις», τόνισε η υπουργός.

«Μη εφαρμόσιμες» προτάσεις

Με αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί να αποθαρρύνει τους μετανάστες να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι και να σπάσει το οικονομικό μοντέλο των διακινητών που ζητούν υπέρογκα ποσά.

Οι οργανώσεις βοήθειας των προσφύγων απαντούν ότι τα ολοένα και πιο αυστηρά μεταναστευτικά νομοσχέδια δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ότι οι μετανάστες δεν θα αποθαρρυνθούν, παρά μόνο αν οι αρχές προτείνουν νόμιμους τρόπους για την παροχή ασύλου στη Βρετανία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει.

«Αν φεύγεις για να γλιτώσεις από τις διώξεις ή τον πόλεμο, αν φεύγεις από το Αφγανιστάν ή τη Συρία και φοβάσαι για τη ζωή σου, πώς θα μπορέσεις να ζητήσεις να λάβεις άσυλο στη Βρετανία;», διερωτήθηκε η Κριστίνα Μάριοτ διευθύντρια του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού.

«Αν οι άνθρωποι πρέπει να απελαύνονται, πού σκοπεύει η κυβέρνηση να τους στείλει;», σχολίασε η οργάνωση Care4Calais.

Νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε πέρυσι στη Βρετανία προβλέπει την απέλαση στη Ρουάντα των αιτούντων άσυλο, αλλά προς το παρόν δεν έχει εφαρμοστεί λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Οι Εργατικοί θεωρούν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί έναν αντιπερισπασμό πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, την ώρα που η δημοτικότητα των Συντηρητικών μειώνεται έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία:

«Δεν πιστεύω ότι η παρουσίαση μη εφαρμόσιμων προτάσεων θα μας πάει πολύ μακριά», επεσήμανε ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Συνομιλίες στη Γαλλία

Εκπρόσωπος του Σούνακ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να δημιουργήσει «νόμιμες και ασφαλείς» οδούς μετανάστευσης, όπως ζητούν οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι αυτό θα συμβεί μόνο «μόλις θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο τα σύνορά μας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μεταβαίνει την Παρασκευή στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λίγους μήνες αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, η οποία προβλέπει κυρίως την παροχή οικονομικής βοήθειας στους Βρετανούς, ώστε να εποπτεύουν τις γαλλικές ακτές και την αποστολή Βρετανών παρατηρητών στο γαλλικό έδαφος.

Το θέμα έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, με το Παρίσι να δέχεται επικρίσεις ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να αποτρέπει τους μετανάστες να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου.

Εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής, η διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση αποτελεί πηγή διαφωνιών και έντασης για πολλούς Βρετανούς.

Στα μέσα Φεβρουαρίου διαδήλωση ακροδεξιών μπροστά από ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνταν αιτούντες άσυλο στο Λίβερπουλ κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Άλλες διαδηλώσεις κατά των μεταναστών έχουν πραγματοποιηθεί σε αρκετές βρετανικές πόλεις, όπως το Σάββατο στο Ντόβερ.

Σε αυτή τη μικρή πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο νομοσχέδιο: «Γίνεται για το θεαθήναι, ακόμη και η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ένας εξ αυτών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η οργή για τη μετανάστευση έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βρετανική πολιτική την τελευταία δεκαετία και χρησιμοποιήθηκε από τους υπέρμαχους του Brexit πριν το δημοψήφισμα του 2016.

Ο έλεγχος της μετανάστευσης είναι το τρίτο πιο σημαντικό ζήτημα για τους Βρετανούς ψηφοφόρους, μετά την οικονομία και το δημόσιο σύστημα υγείας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov τον Νοέμβριο, με το 87% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι η κυβέρνηση χειρίζεται άσχημα το θέμα.

Click to read the Terms of Use - Privacy Policy