ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
- 26 Apr 2023
- Politics
Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με αφορμή το ζήτημα των υποκλοπών που κλυδωνίζει τη χώρα και τα στοιχεία που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο.
«Ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί ούτε μία ημέρα παραπάνω στη θέση του», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας γιατί υποβάλλει πρόταση μομφής.
Όμως τι προβλέπεται για την πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας όπως αποκαλείται τυπικά το άρθρο 84 του Συντάγματος και πιο αναλυτικά το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κανονισμό μόλις κατατεθεί η πρόταση μομφής η Boυλή πρέπει να υπογράφουν τουλάχιστον 60 βουλευτές. Τη συγκεκριμένη υπέγραψε όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς και έγινε δεκτή.
Στη συνέχεια η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, κάτι το οποίο δέχθηκε η κυβέρνηση δια του Γιώργου Γεραπετρίτη.
Έτσι μετά την κατάθεση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα η τριήμερη διαδικασία ξεκινησε ηδη από τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.
Τέλος η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον συγκεντρώσει την πλειοψηφία της Βουλής δηλαδή να ψηφίσουν «υπέρ» 151 βουλευτές, αλλιώς απορρίπτεται.
Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής τόνισε ο πρωθυπουργός
«Εγώ δεν επιζητώ τη σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση», τόνισε από το Ηράκλειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη» την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα λίγα λεπτά μετά την κατάθεσή της στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύγκριση πεπραγμένων τετραετίας
Ο κ. Μητσοτάκης στο τέλος της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος για την Κρήτη στο δημαρχείο του Ηρακλείου ανέφερε πως πληροφορήθηκε για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή λέγοντας «καλοδεχούμενη η πρόταση».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι μία «καλή ευκαιρία για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών» ενώ επεσήμανε πως «δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση».
«Πληροφορήθηκα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν τις εκλογές. Μία καλή ευκαιρία κυρίως για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών.
Θα είμαστε στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης
»Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια και τι κάναμε εμείς. Νομίζω ότι θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για το έργο τους αλλά και για τα θέματα κράτους δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε την περασμένη τετραετία. Είμαστε απολύτως έτοιμοι γι’ αυτή την πολιτική μάχη.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν του. Αύριο θα είμαστε στην Βουλή για να πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι τις εκλογές θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» δήλωσε αναλυτικότερα ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε «είμαστε απολύτως έτοιμοι γι’ αυτή την πολιτική μάχη. Εύχομαι και ελπίζω οι πολίτες να προσπεράσουν αυτό το νέφος της τοξικότητας , του πολύ πολωμένου πολιτικού λόγου και να αντιληφθούν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να τους μιλήσουν για το μέλλον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν της χώρας γιατί κανείς δεν θέλει να θυμηθεί τα 4 χρόνια της διακυβέρνησής του.
Αύριο στη βουλή και την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε κανονικά τη δουλειά μας».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη μιλώντας στην εκδήλωση για το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Κρήτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για κάθε περιφέρεια, προσθέτοντας ότι «δεν είναι άσκηση επί χάρτου, αλλά προϊόν διαβούλευσης με φορείς και έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» και ότι πρόκειται για « ένα σχέδιο με μεγάλη μελετητική ωριμότητα, χρονοδιαγράμματα, χρηματοδοτήσεις και φορείς υλοποίησης» και επίσης ότι «είμαστε βέβαιοι ότι όσα λέμε μπορούν να υλοποιηθούν και πολλά υλοποιούνται ήδη».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην άριστη όπως χαρακτήρισε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης με στόχο «μια Κρήτη στην οποία τα οφέλη της ανάπτυξης θα πρέπει να τα καρπώνονται όλες οι περιφερειακές ενότητες».
«Η ανάπτυξη σε όλες τις εκφάνσεις της επιβάλλεται και πρέπει να είναι βιώσιμη και για μένα είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης που έκανε αναφορά στην πράσινη μετάβαση.
Το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα από 480 έργα και αποτελείται από τέσσερις άξονες. Τον άξονα «Σύγχρονα Δίκτυα και Υποδομές» με 145 έργα και προϋπολογισμό 3,68 δις, τον άξονα «Αγροτική Παραγωγή και Πράσινη Μετάβαση» με 57 έργα και προϋπολογισμό 2,33δις, τον άξονα «Επένδυση και Αξία στην περιοχή» με 65 έργα προϋπολογισμό 386 εκατομμύρια και επτά στρατηγικές επενδύσεις και τον άξονα «Δίπλα σε κάθε Πολίτη και Ποιότητα Ζωής» με 210, έργα και προϋπολογισμό 1,26δισς.
Ανάμεσα στα εμβληματικά όπως επισημάνθηκε έργα και συνεκτικές πολιτικές, είναι η κατασκευή του Βόρειου Οδικού 'Αξονα Κρήτης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα, ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου, η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού, έργα Φράγματος Πλατύ Ποταμού με αγωγό μεταφοράς προς Μεσσαρά και αρδευτικά δίκτυα Νομού Ρεθύμνου, Ταμιευτήρας Μπραμιανού, Ύδρευση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, Το Φράγμα Αποσελέμη και έργα ενίσχυσής του ταμιευτήρα, η Μονάδα επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΑ Αμαρίου, Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας και Ανάκτησης Αποβλήτων και ΧΥΤΥ Ηρακλείου και παρεμβάσεις στα δικαστικά μέγαρα μέσω ΣΔΙΤ.
Σε ότι αφορά τη νησιωτική διακυβέρνηση επισημάνθηκε ότι 73 εκατομμύρια παρεμβάσεις υλοποιούνται για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών ενώ σχεδιάζονται και νέα έργα, ενώ για τον Πολιτισμό και τις συνεκτικές παρεμβάσεις και μακρόπνοη στρατηγική προβλέπονται 104 εκ για την ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των πολιτιστικών υποδομών, τονίστηκε στο ΑΜΠΕ. Σε ότι αφορά την υγεία οι συνεκτικές παρεμβάσεις με ανθρωποκεντρική στρατηγική αφορούν σε έργα προϋπολογισμού 148,4 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των Νοσοκομείων Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Αγίου Νικολάου και των κέντρων υγείας και τον εκσυγχρονισμό του βιοϊατρικού εξοπλισμού.
Το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Κρήτη επιπλέον περιλαμβάνει έργα για την Παιδεία, την έρευνα και καινοτομία, το περιβάλλον και τον Αθλητισμό.
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής
Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας, όπως τυπικά αποκαλείται, προβλέπει τα εξής:
- H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
- H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
- Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
- Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
- H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
- Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
- Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.