ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

GOLDMAN SACKS

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει ανθεκτική ανεξαρτήτως των εκλογών
  • 30 Μαρ 2023
  • οικονομία

Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 21 Μαΐου και είναι πολύ πιθανό να διεξαχθούν σε δύο "γύρους", όπως επισημαίνει η Goldman Sachs. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών της και, πιθανώς, αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 21 Απριλίου, χάρη στην ανάπτυξη των ιδιωτικών πιστώσεων, τη συνεχή ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίων και της βελτίωσης του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ακόμη και εν μέσω αυξανόμενου κόστους χρέους.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, σύμφωνα με το capital.gr ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου. Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής, μετά από ένα μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα περιορισμένο προβάδισμα του κόμματος του πρωθυπουργού (Νέα Δημοκρατία) έναντι του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας (ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανό έναν δεύτερο εκλογικό γύρο στις αρχές Ιουλίου.

Ενώ οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο πρόκειται να γίνουν με σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, το σύστημα για τις δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο θα επαναφέρει το μπόνους πλειοψηφίας. Με βάση πρόσφατα στοιχεία δημοσκοπήσεων, οι εκλογές του πρώτου γύρου φαίνεται απίθανο να φέρουν οριστικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας την πιθανότητα δεύτερου γύρου και κυβέρνησης συνασπισμού, με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία και εξαρτώμενη από την υποστήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ).

Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών και, πιθανώς, για αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 21 Απριλίου, εκτιμά η Goldman Sachs. Η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, όπως επισημαίνει, χάρη στην αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, παρουσιάζοντας σαφή άνοδο το 2022 μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης. Η πιστωτική αύξηση υποστήριξε την τελευταία φάση της ανάκαμψης των επενδύσεων (+14,7% το 2022). Στη συνέχεια, όπως εκτιμά η Goldman, η ανάπτυξη των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται έως το 2026. Ενώ οι τελευταίες ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές εντάσεις αποτελούν πρόκληση γι' αυτήν την εποικοδομητική προοπτική ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία παραμένει σε στέρεες βάσεις, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας

"Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από τις προσδοκίες μας, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των ιδιωτικών πιστώσεων, τη συνεχή ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ο οποίο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αυξανόμενου κόστους χρέους", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως αναφέρει, παρόλο που ο κύκλος σύσφιξης της ΕΚΤ τροφοδοτεί υψηλότερες αποδόσεις και το κόστος του δημόσιου χρέους πρόκειται να αυξηθεί γενικότερα τα επόμενα χρόνια, το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο απ' ό,τι άλλων χωρών. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η παρατεταμένη σταθμισμένη διάρκεια του ελληνικού χρέους (17,5 έτη), χάρη στα πακέτα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας (EFSF, ESM, EIB, SURE και NGEU). Ο δεύτερος είναι η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, που αναμένεται να παραμείνει περίπου στο 4% μέχρι το 2024, και μια προσεκτική δημοσιονομική προοπτική όπου το πρωτογενές ισοζύγιο θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2023 και το 2024.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman, αυτές οι μακροοικονομικές συνθήκες υποστηρίζουν μια σταθερή μείωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων