ΙΟΒΕ
- 12 Απρ 2023
- οικονομία
Ανάπτυξη 2,4% και μέσο ετήσιο πληθωρισμό 4,3% βλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ στην έκθεση του για το 4ο τρίμηνο του 2022, διαπιστώνοντας παράλληλα και μία ροπή για όλο και μεγαλύτερη εξωστρέφεια της οικονομίας παρά την αβεβαιότητα και τους διεθνείς κινδύνους.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, στις παρατηρήσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Νίκος Βέττας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερο βαθμό ανάπτυξης από ό,τι η ΕΕ και τείνει χρόνο με τον χρόνο σε μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Με ένα δείκτη στον οποίο αθροίζονται οι εξαγωγές σε αγαθά - υπηρεσίες και όλες οι εισαγωγές, η Ελλάδα μετά την άρση των περιορισμών του κορονοϊού πετυχαίνει ένα σκορ 103 έναντι 82 της ΕΕ.
Όπως είπε ο κ. Βέττας, ο δείκτης αυτός υποδεικνύει την αυξανόμενη διεθνή "παρουσία" της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, κάτι που δίνει σήμα για εδραίωση - υπό προϋποθέσεις - της θετικής ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το 2024, το βασικό σενάριο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προβλέπει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,4%. Η ανάπτυξη αναμένεται να προέλθει από τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων κατά 7%, που μπορεί να φτάσει και το 10% αν δεν έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω εκλογών, από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,3% αλλά και τις εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν φέτος κατά 3,2%. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν και φέτος κατά 2,6%, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί φτάνοντας στο τέλος του χρόνου το 11,2% από 12,4% όπου ήταν το 2022.
Προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου είναι να υποχωρήσει η γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, και σε εσωτερικό επίπεδο να μην έχουμε καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο τριμήνων στην υλοποίηση των έργων και των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω εκλογών.
Προϋποθέσεις αποτελούν επίσης το να έχει ορίζοντα τετραετίας η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πληθωρισμό χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης, με ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και καλή πορεία στον διεθνή και Ευρωπαϊκό Τουρισμό.
Οι κίνδυνοι
Στους κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν το βασικό σενάριο για την οικονομία είναι η μεγάλη καθυστέρηση στον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης και μία νέα άνοδος των διεθνών τιμών της ενέργειας, με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει παρέλθει αλλά βρίσκεται προς το παρόν σε ύφεση.
Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μονιμότερο τρόπο το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε πέρσι το 9,2% του ΑΕΠ (όσο περίπου και το 2008) έστω και αν οι λόγοι της αύξησης αποδίδονται κυρίως στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που σήμερα βρίσκονται σε υποχώρηση.
Ο κ. Βέττας επεσήμανε ακόμα τον κίνδυνο να υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται σήμερα, τόσο στο πλαίσιο του ΤΑΑ όσο και με εθνική πρωτοβουλία, τονίζοντας παράλληλα ότι ρόλο για την συνέχεια θα έχει και η οικονομική πολιτική που θα εξαγγείλει η νέα Κυβέρνηση, καθώς και η ταχύτητα με την οποία θα την εφαρμόσει.