ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 22%
- 19 Απρ 2023
- οικονομία
Ράλι διαρκών ανατιμήσεων καταγράφεται στον κλάδο των οικοδομικών υλικών με συνέπεια το κόστος κατασκευής των νεόδμητων ακίνητων να αυξάνεται με ρυθμούς άνω του 15% και αναλόγως να επηρεάζεται η εμπορική αξία της μέσης κατοικίας και των μικρών επαγγελματικών χώρων.
Παρά το γεγονός ότι η οικοδομή «πήρε ξανά μπροστά» κατά το κοινώς λεγόμενο, την τελευταία μεταμνημονιακή περίοδο, εν τούτοις οι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι τη διάλυση των κρατικών υπηρεσιών και την ενεργειακή κρίση, επιδίδονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με συνέπεια την αναπροσαρμογή της τιμής των υλικών κατά 10,1% σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022 παρουσιάστηκε αύξηση 10,1%, έναντι αύξησης 9,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021.
Όπως αναφέρει στα Dnews εργολάβος κατασκευαστικής εταιρίας «πλέον το κόστος μιας οικοδομής έχει αυξηθεί, με συνέπεια και την αύξηση του κόστους αγοράς των ακινήτων. Τα έξοδα των οικοδομικών υλικών είναι κάτι που οι κατασκευαστικές εταιρίες δεν μπορούμε να απορροφήσουμε με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να πουλάμε πιο ακριβά. Σίγουρα σημαντικός παράγοντας είναι αντικειμενική αξία της κάθε περιοχής, όπως και το γεγονός η τιμή διαμορφώνεται με το πότε ο αγοραστής θα κλείσει το σπίτι. Εάν αυτό γίνει πριν την ανέργεση της οικοδομής η τιμή είναι χαμηλότερη και αντίστοιχα υψηλότερη εάν το σπίτι είναι έτοιμο».
Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 11,4%, έναντι αύξησης 5,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.
Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 0,7%, έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2022.
Κτηματαγορά
Την ίδια ώρα, η εγχώρια κτηματαγορά καταγράφει σωρευτική αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης από το 2018 κατά 44,6% στην Αττική, 32,2% στη Θεσσαλονίκη, πανελλαδικά κατά 31,2%, ενώ στις μεγάλες πόλεις κατά 18,6%. Αυτά είναι τα καλά νέα για όσους είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε ακίνητα και τα πολύ άσχημα για όσους αναζητούν στέγη, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση.