ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΙΟΒΕ

Σε υψηλό 12 μηνών το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα – Πού αποδίδεται
  • 04 Μάι 2023
  • οικονομία

Ενισχύεται εκ νέου μετά τη μικρή πτώση του προηγούμενου μήνα ο δείκτης οικονομικού κλίματος και διαμορφώνεται στις 108,8 μονάδες τον Απρίλιο από 107 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας “Απρίλιος 2023” του ΙΟΒΕ. Είναι το υψηλότερο σημείο του δείκτη κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Αυτή η εξέλιξη, σημειώνει το ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, καθώς στους υπόλοιπους τομείς οι μεταβολές ήταν πτωτικές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, φαίνεται πως κυριαρχεί η αρνητική επίδραση από τη συνεχιζόμενη, αν και λιγότερο έντονα, τάση αύξησης τιμών στα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο φέτος η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται υψηλότερα του περυσινού μέσου όρου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο συνολικό δείκτη του οικονομικού κλίματος.

Ενόψει των επικείμενων εκλογών, φαίνεται πως στην οικονομία κυριαρχούν συνολικά θετικές προσδοκίες, όμως υπάρχει ταυτόχρονα μια στάση αναμονής ενόψει της οικονομικής πολιτικής που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά και των υπολοίπων δεδομένων σε ένα ευμετάβλητο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο.

Αναλυτικότερα:

– Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διατηρήθηκε αμετάβλητο, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παρέμειναν στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα.

– Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ αντίθετα οι έντονα θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται οριακά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων βελτιώνονται σημαντικά.

– Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, εκείνες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν ηπιότερα, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν αισθητά.

– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα εξασθένισαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και υποχώρησε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο διατηρήθηκε αμετάβλητος τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε εκ νέου στις 97,4 μονάδες στην ΕΕ και στις 99,3 μονάδες στην Ευρωζώνη από 99,2 τον προηγούμενο μήνα. Αν και υποχώρησαν οι προσδοκίες στη Βιομηχανία οι προσδοκίες στο Λιανικό εμπόριο και στις Υπηρεσίες βελτιώθηκαν όπως και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ στις Κατασκευές διατηρήθηκαν σχεδόν αμετάβλητες.

Στη Βιομηχανία συγκεκριμένα ο δείκτης υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παρουσιάζοντας περαιτέρω εξασθένιση των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς 3 μήνες και επιδείνωση στις εκτιμήσεις του επιπέδου παραγγελιών, με διογκωμένα αποθέματα.

Όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή συνεχίζει την ανοδική της πορεία ανακάμπτοντας από το ιστορικά χαμηλό του Σεπτεμβρίου του 2022, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, περισσότερο πρόθυμοι να προβούν σε μείζονες αγορές, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση και οι προβλέψεις τους για την μελλοντική τους κατάσταση βελτιώνονται επίσης.

Στο Λιανικό εμπόριο καταγράφεται μικρή βελτίωση που αντανακλά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων, με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται. Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες βελτιώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης και ζήτησης όπως και της μελλοντικής ζήτησης.

Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης εξασθένισε οριακά ως αποτέλεσμα της μικρής ενίσχυσης των προσδοκιών για την απασχόληση, με τις εκτιμήσεις του επιπέδου παραγγελιών να εξασθενούν . Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε στην Ισπανία (+3,7) και σε μικρότερο βαθμό στην Πολωνία (+1,1) στην Γερμανία (+0,8) και στην Ιταλία (+0,3), ενώ εξασθένισε ήπια στην Ολλανδία (-1,6) και εντονότερα στην Γαλλία (-4,2).

Ειδικότερα:

– Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ υποχώρησε στις -3,5 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -2,6 μονάδες. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες εξασθένισαν τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, όπως και οι προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης, καθώς τα αποθέματα κλιμακώθηκαν ήπια και στις δύο ζώνες.

– Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +8,0 μονάδες στην ΕΕ και στις +10,5 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ενισχύθηκαν ελαφρά σε αμφότερες τις ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να βελτιώνονται αντίστοιχα και στις δυο ζώνες.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -1,4 μονάδες στην ΕΕ και στις -1,0 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εξασθενούν ήπια στην ΕΕ και διατηρούνται αμετάβλητες στην Ευρωζώνη, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις ενισχύονται, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται σε αμφότερες τις δύο ζώνες.

– Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -2,2 μονάδες στην ΕΕ και στις +1,0 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται ελαφρά σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών ενισχύονται οριακά.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων