ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ
- 04 Μάι 2023
- οικονομία
Το πρόγραμμα «Φωτοβολταικά στις Στέγες» που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ είναι σημαντικά γενναιόδωρο. Τα αυξημένα ποσά επιδοτήσεων για νοικοκυριά και αγρότες, η κάλυψη μέχρι και 100% του κόστους για τις μπαταρίες και οι απλουστευμένες διαδικασίες για υποβολή αίτησης, δίνουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα.
Τα οφέλη είναι αρκετά μεγαλύτερα έναντι των προ μηνών ανακοινώσεων για κάθε μια από τις τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων. Δηλαδή για τα ευάλωτα νοικοκυριά για τα οποία διατίθενται 45 εκατ., τους πολίτες με ατομικό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό κάτω των 40.000 (100 εκατ. ευρώ), τους έχοντες ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ή οικογενειακό μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ (63 εκατ. ευρώ) και τους αγρότες (30 εκατ. ευρώ).
Ενα μικρό φωτοβολταικό 3 κιλοβάτ, με κόστος 11.500 ευρώ, μπορεί να αποφέρει κέρδος 22.000 ευρώ στην 25ετία, δηλαδή κατά την διάρκεια της σύμβασης. Ενα μεγαλύτερο, των 5 κιλοβάτ, με κόστος 13.500 ευρώ, θα αποφέρει κοντά στα 40.000 ευρώ. Και ένα μεγάλο των 7 κιλοβάτ, αξίας 17.000 ευρώ, ανεβάζει τα κέρδη στα 65.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα επιδότησης έχουν νοικοκυριά (στην περίπτωση των οποίων το φωτοβολταϊκό θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από μπαταρία) καθώς και αγρότες (όπου η εγκατάσταση μπαταρίας είναι προαιρετική).
Σε σχέση με την προαναγγελία του προγράμματος από το ΥΠΕΝ, υπάρχει ενίσχυση του προϋπολογισμού. Έτσι, για τη στήριξη των καταναλωτών θα «επιστρατευθούν» τελικά κεφάλαια 238 εκατομμυρίων ευρώ στον 1ο κύκλο (καθώς προβλέπεται να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση στο μέλλον), από 200 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.
Με μία πρόχειρη προκαταρκτική εκτίμηση, ο προϋπολογισμός αυτός επαρκεί για περίπου 30.000 συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρίες – και επομένως για 30.000 δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές, αφού στην περίπτωση των αγροτικών παροχών, δεν είναι συμφέρων ο συνδυασμός με μπαταρία.
Το υπόλοιπο ποσό είναι αρκετό για την επιδότηση 5.000-6.000 «απλών» φωτοβολταϊκών (άρα για αγρότες). Επομένως, ανεβαίνει στους 35.000-36.000 ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και για τις δύο κατηγορίες.
Αν και κριτήριο υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι η χρονική προτεραιότητα, η δυνατότητα επιδότησης 30.000 νοικοκυριών σημαίνει πως το πρώτο «κύμα» των 3.500 αιτήσεων θα καλύψει το πολύ το 10-12% των διαθέσιμων κονδυλίων. Επομένως, υπάρχει επαρκής χρόνος για την προετοιμασία πολλαπλάσιων οικιακών καταναλωτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό με μπαταρία, χωρίς όμως να έχουν ακόμη ξεκινήσει να δρομολογούν την αίτησή τους.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και 75%. Η υψηλή ενίσχυση «μεταφράζεται» σε γρήγορη απόσβεση του συστήματος και, αυτή με τη σειρά της, σε μεγάλα οικονομικά οφέλη από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος.
‘Ενα νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση (και το οποίο επομένως θα εγκαταστήσει ένα «μικρό» φωτοβολταϊκό με μπαταρία) θα αποσβέσει στα 6 έτη τα χρήματα που δαπάνησε. Στα υπόλοιπα 19 έτη της σύμβασης (οι συμβάσεις σύνδεσης στο δίκτυο είναι 25ετούς διάρκειας) το κέρδος από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 18.150 ευρώ.
Στο σενάριο ενός νοικοκυριού με υψηλότερη κατανάλωση, η ίδια συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη, ωστόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα ποσά εξοικονόμησης. Έτσι, η απόσβεση θα γίνει πιο γρήγορα, στα 3 χρόνια. Ως συνέπεια, στα υπόλοιπα 22 έτη η εξοικονόμηση χρημάτων από τους λογαριασμούς ρεύματος θα «μεταφραστεί» σε καθαρό κέρδος 89.200 ευρώ.
Προβλήματα στην πλατφόρμα
Πρέπει να σημειωθεί ότι ηλεκτρονικός «συνωστισμός» επικράτησε χθες, πρώτη ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», με αποτέλεσμα το σύστημα να είναι πολύ αργό ή να πέφτει κατά διαστήματα και να οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ενδιαφερόμενους.
Το πρόβλημα προήλθε κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι υπήρχε ήδη ένα σημαντικό πρώτο «κύμα» περίπου 3.500 οικιακών καταναλωτών έτοιμων για αίτηση, που είχαν ήδη λάβει από τον ΔΕΔΔΗΕ «όρους σύνδεσης» με το δίκτυο και, όπως φαίνεται, οι περισσότεροι έσπευσαν από νωρίς χθες να χρησιμοποιήσουν το πληροφοριακό σύστημα, για να αιτηθούν επιδότηση.
Στην αυξημένη κίνηση στην πλατφόρμα συνέβαλαν επίσης και αρκετοί καταναλωτές που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι οποίοι θέλησαν να τη δοκιμάσουν, για να πάρουν μια ιδέα για τη διαδικασία υποβολής.
Τα όποια προβλήματα, πάντως, αναμένεται να ξεπεραστούν μέσα σε λίγα 24ωρα, όταν θα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις αυτού του πρώτου «κύματος» υποψήφιων δικαιούχων. Στη συνέχεια, και καθώς κάθε νέος ενδιαφερόμενος θα ολοκληρώνει σε διαφορετικό χρόνο την προετοιμασία της αίτησής του, δεν πρόκειται να χρειαστεί ξανά η πλατφόρμα να «υποδεχθεί» μέσα σε μία μόλις ημέρα αρκετές χιλιάδες χρήστες. Επομένως, η κίνηση θα είναι σημαντικά μικρότερη και διαχειρίσιμη.