ΕΦΟΡΙΑ
- 30 Μάι 2023
- οικονομία
Αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα που μπορεί να ανατρέχουν έως και δέκα χρόνια πίσω θα βρεθούν σύντομα όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, ατομικές ή κοινόχρηστες σε πολυκατοικίες, τις οποίες δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία ή τις έχουν κατασκευάσει παράνομα, χωρίς να τις έχουν δηλώσει στην Πολεοδομία και στο Κτηματολόγιο.
Όπως αναφέρει το euro2day.grη ΑΑΔΕ, ακολουθώντας τα βήματα της γαλλικής φορολογικής διοίκησης, όπου η χρήση ειδικού αλγορίθμου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αποκάλυψε 20.000 αδήλωτες πισίνες και οδήγησε στην επιβολή φόρων και προστίμων 10 εκατ. ευρώ, έχει κάνει ήδη τα πρώτα βήματα στην Αττική και ετοιμάζεται να «σαρώσει» την Ελλάδα. Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η λήψη αεροφωτογραφιών σε όλη τη χώρα, με τα στοιχεία να διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου σαρώθηκαν συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη της Αττικής, εντοπίστηκαν τα μπλε σημεία, έγινε διαχωρισμός ποια απ' αυτά αποτελούν όντως πισίνες και όχι κάτι άλλο και στη συνέχεια με τη χρήση συγκεκριμένων συντεταγμένων έγινε διασταύρωση με τα στοιχεία του Κτηματολογίου. «Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα, ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά», ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής, τονίζοντας ότι το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί και ευρύτερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Οι «μπελάδες» για όσους διαπιστωθεί πως δεν έχουν δηλώσει τις πισίνες που έχουν στην κατοχή τους εκτείνονται σε διπλό μέτωπο. Αφενός, έναντι της Εφορίας, δεδομένου ότι οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο και αντικείμενο επιβολής ΕΝΦΙΑ, ενώ φόροι και προσαυξήσεις θα υπολογιστούν σε ορίζοντα που μπορεί να φτάνει έως και τα δέκα χρόνια πίσω. Θα καταλογιστούν φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρος πολυτελούς διαβίωσης μαζί με τις αναλογούσες προσαυξήσεις. Αφετέρου, τα στοιχεία θα αποσταλούν στις πολεοδομίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.
Οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας (με έκπτωση 90%) και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Όσον αφορά τα τεκμήρια, ενεργοποιούνται από το πρώτο τετραγωνικό και, σε περίπτωση κοινόχρηστης πισίνας σε πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών, το τεκμήριο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες σε συνάρτηση με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.
Συγκεκριμένα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:
Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα,
Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη, αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση, ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης διπλασιάζονται τα ποσά. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος, χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης, είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα.
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.