ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το 13,9% των μικρομεσαίων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • 23 Ιουν 2023
  • οικονομία

Οι επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως με διαφορά αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερχρέωσης καθώς το 29,4% αυτών έχει τρεις ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το Β´ εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, τα ποσοστά των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καταβολή των υποχρεώσεων τους παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά αν και οι προσδοκίες για το τρέχον εξάμηνο (Α’ 2023) φαίνονται καλύτερες σε σχέση με το προηγούμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος που πραγματοποιεί, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ως φυσική εξέλιξη διότι το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, η καλή τουριστική περίοδος και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, έδωσαν τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 36,9% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον 1 ληξιπρόθεσμη οφειλή, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση όχι μόνο με τις προηγούμενες έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, αλλά και σε σύγκριση με τα προ πανδημίας στοιχεία (38,7% τον Φεβρουάριο του 2020).

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με 3 ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές υποχωρούν ελαφρώς στο 16,2% έναντι 16,7% που ήταν το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ βελτιωμένο είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων με 2 καθυστερημένες υποχρεώσεις (6,8% έναντι 9,2% που ήταν το προηγούμενο εξάμηνο. Από την άλλη μεριά αυξημένο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων σε σχέση και με το προ πανδημίας επίπεδο που έχουν 1 ληξιπρόθεσμη οφειλή (13,9%).

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι, ο βαθμός υπερχρέωσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν είναι ίδιος. Διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθος των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως με διαφορά αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερχρέωσης καθώς το 29,4% αυτών έχει τρεις ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (18,2%) και οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ (18,5%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το iEnergeia, για κάθε κατηγορία υποχρεώσεων, τα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής :

  • το 15,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ,
  • το 13,9% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας,
  • το 18% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές,
  • το 15,2% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία,
  • το 11,4% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ενοικίου. Σημειώνεται ότι από τις επιχειρήσεις που έχουν ενοίκιο (το 66,2% του συνόλου των επιχειρήσεων), το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ενοικίου αντιστοιχεί στο 16,9%.
  • Το 8,7% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λοιπούς λογαριασμούς (νερό, τηλεφωνία κ.λπ.),
  • το 10,8% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές. Σημειώνεται ότι από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικά δάνεια (το 45,6% του συνόλου των επιχειρήσεων), το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσε ότι έχει ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές αντιστοιχεί στο 23,7%.

Το 7% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων