ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 3.200 ευρώ για δαπάνες ανακαίνισης κατοικιών
  • 16 Νοε 2023
  • οικονομία

Έκπτωση φόρου εισοδήματος που θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 3.200 ευρώ ετησίως θα ισχύει για κάθε φορολογούμενο, ο οποίος από το 2024 θα προχωρήσει στην εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης είτε της κύριας είτε κάποιας δευτερεύουσας κατοικίας του είτε οποιουδήποτε άλλου κτιρίου έχει στην κατοχή του. Η έκπτωση αυτή νομοθετείται με σκοπό να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για τη λήψη αποδείξεων από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή.

Στο νέο φορολογικό  νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη (άρθρο 29) η οποία προβλέπει την σημαντική αύξηση της έκπτωσης από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος των δαπανών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

Η έκπτωση αυτή προβλέπεται ήδη με το άρθρο 39Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και πλέον θα χορηγείται αυξημένη στο διπλάσιο, από 1.600 σε 3.200 ευρώ το χρόνο, για 5 αντί για 4 έτη και για περισσότερες δαπάνες, σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων πραγματοποιήσουν έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των ιδιόκτητων κατοικιών ή άλλων κτισμάτων τους.

Η νέα διάταξη του άρθρου 39Β στην τελική της μορφή θα έχει ως εξής:

  1. Οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν από την 1η-1-2024 και μετά οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν έξοδα αγοράς αγαθών και αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 100% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματός τους. Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών θα κατανέμεται ισόποσα στα 5 επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Συνεπώς, το ανώτατο όριο έκπτωσης φόρου που θα προκύπτει σε κάθε ένα έτος της επόμενη πενταετίας διαμορφώνεται σε 3.200 ευρώ (16.000 ευρώ / 5 έτη = 3.200 ευρώ ανά έτος).
  2. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι:

α) τα κτίρια να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης.

β) οι δαπάνες να αποδεικνύονται με εκδοθείσες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με εκδοθέντα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών

γ) οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking κ.λπ.)Η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να συνεχιστεί, αν και σε α πιο αργό ρυθμό. Η Κομισιόν προβλέπει μάλιστα ότι το ποσοστό ανεργίας θα πέσει στο 9,6% έως το 2025, το χαμηλότερο επίπεδό του σε πάνω από μια δεκαετία. Όπως τονίζεται, έχει αρχίσει να καταγράφεται στην αγορά εργασίας έλλειψη δυναμικού σε βασικούς τομείς (κατασκευές, υπηρεσίες).

Πληθωρισμός

Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,3% το 2023 και κατόπιν θα αποκλιμακωθεί στο 2,8% το 2024 και στο 2,1% το 2024.

Οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις δείχνουν μια άνοδο του πληθωρισμού της ενέργειας και των υπηρεσιών (σε εποχικά προσαρμοσμένη σε μηνιαία βάση), ενώ οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, που έπληξε την αγροτική παραγωγή. Μακροπρόθεσμα, οι αυξήσεις των μισθών σε συνδυασμό με μια περιορισμένη αγορά εργασίας θα διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Στο δημοσιονομικό, η Κομισιόν προβλέπει ότι έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητο το 2023, φθάνοντας στο 2,3% του ΑΕΠ. Ακολούθως, θα υποχωρήσει στο 0,9% ως το τέλος του 2025 με την βοήθεια της οριστικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης από την επόμενη χρονιά.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει φέτος στο 1,1% του ΑΕΠ φέτος, με προοπτική να αυξηθεί στο 2,5% και το 2,6% του ΑΕΠ για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε όλο τον προβλεπόμενο ορίζοντα, κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, αλλά και με βοήθεια από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η αναλογία αναμένεται να μειωθεί σε 160,9% το 2023, σε 151,9% το 2024 και σε 147,9% το 2025. Συνολικά η μείωση του χρέους την τριετία θα φτάσει το 25% του ΑΕΠ.

Στους κινδύνους η Επιτροπή επισημαίνει τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, με κυριότερη τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ).

Τέλος, στα θετικά η Κομισιόν αναφέρει τις προσπάθειες για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω της ψηφιοποίησης, που μπορεί να αποφέρουν ήδη από το 2024 πρόσθετα έσοδα που προς το παρόν δεν υπολογίζει στις προβλέψεις της.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων