ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ "ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ SERVICERS
- 05 Δεκ 2023
- οικονομία
Με τις ψήφους της πλειοψηφίας και 158 συνολικά «ναι» πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις αλλαγές στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τους servicers.
Συγκεκριμένα, επί της αρχής ψήφισαν συνολικά 297 βουλευτές και πέραν της πλειοψηφίας, αρνητικά τοποθετήθηκε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (139).
Μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν αφορούν τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των servicers, καθώς και η τροπολογία με τη διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.
Τροπολογία του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΟ για τα δάνεια προβλέπει προκαταβολή 10% του ποσού της ρύθμισης που θα βγάζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα μπορούν να ζητούν οι εταιρείες διαχείρισης από τους οφειλέτες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό.
Το νομοσχέδιο υιοθετεί μία από τις βασικές ενστάσεις των Servicers για την τήρηση των ρυθμίσεων, την δέσμευση του οφειλέτη με προκαταβολή ποσού της ρύθμισης που θα βγάζει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού.
Οι servicers δεν είχαν διατυπώσει αντιρρήσεις ως προς τα μεγαλύτερα «κουρέματα» που θα προσφέρει πλέον ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, αλλά προς ενίσχυση της υποχρεωτικότητας των ρυθμίσεων, αλλά και της έγκαιρης κινητοποίησης των οφειλετών όταν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την οφειλή τους, ζητούσαν να υπάρχει και προκαταβολή ποσού της ρύθμισης από τον οφειλέτη. Και αυτό, διότι μεγάλο ποσοστό όσων δανειοληπτών προσφεύγουν σε ρύθμιση, συνδέεται χρονικά με το «παρά πέντε» του πλειστηριασμού. Το «ροκάνισμα» χρόνου, όμως, από τους οφειλέτες, έχει κόστος για τις εταιρείες διαχείρισης που υποχρεώνονται να κινήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Τα έξοδα πλειστηριασμού για ένα μέσο δάνειο των 100.000 ευρώ, ανέρχονται σε 15.000 ευρώ.
Πλέον, με την τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ, παρέχεται η δυνατότητα στους χρηματοδοτικούς φορείς, κατά την αντιπρότασή τους προς οφειλέτες των οποίων το ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία πλειστηριασμού (εξαιρουμένων των ευάλωτων οφειλετών για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη), να συμπεριλάβουν, ως όρο ρύθμισης, προκαταβολή στο οριζόμενο ποσοστό που προκύπτει, επί της προκύπτουσας από τον εξωδικαστικό μηχανισμό του ν. 4738/2020, οφειλής.
Οκτώ συγκεκριμένες αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών και των καταναλωτών τίθενται σε εφαρμογή με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ».
Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες ενισχύεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους, επιβάλλονται υποχρεώσεις διαφάνειας και ενημέρωσης στους servicers με αυστηρές ποινές για όσους τις παραβιάζουν, ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα, μειώνεται το κόστος χρήσης τραπεζικών υπηρεσιών για τους καταναλωτές, επιταχύνεται ο περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που βελτιώνουν τη θέση των δανειοληπτών και των καταναλωτών περιλαμβάνουν τα εξής:
- Νέες αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας, για την καλύτερη ενημέρωση των δανειοληπτών.
- Βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους.
- Ενίσχυση του ανταγωνισμού, με χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
- Επέκταση των συναλλαγών που υλοποιούνται μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).
- Βελτίωση του πλαισίου για το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
- Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Πτωχευτικού Κώδικα.
- Άμεση δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων, στις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος εντοπίζει παραβάσεις της νομοθεσίας.
- Επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» στις τράπεζες.