ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
- 10 Ιαν 2024
- οικονομία
Κριτική στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της συζήτησης σχετικά με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια ασκεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του είναι υπέρ της προσπάθειας να υπάρξει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εξηγώντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι σεβασμός υπήρξε και στην επιλογή δύο ανθρώπων να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης κι ότι τώρα χρειάζεται η παρουσίαση του σχεδίου νόμου από την κυβέρνηση για να εξελιχθεί η συζήτηση.
Με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» υποστηρίζει ότι: «Σήμερα στη χώρα μας, που θέλουμε να φέρουμε το σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, εάν τεθεί το ερώτημα “είναι προετοιμασμένη η χώρα και οι κοινωνικές της υπηρεσίες να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια;” θα σας απαντήσω ότι δεν είναι κανένας προετοιμασμένος». Και προσθέτει κάνοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση: «Η συζήτηση για το σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια βοηθάει την Κυβέρνηση, γιατί ενώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη κλοπή στη χώρα από τα ζητήματα της ακρίβειας και των Τραπεζών, η Κυβέρνηση με τον τρόπο που κινείται στα Μέσα προσπαθεί και έχει αποπροσανατολίσει όλη την κοινή γνώμη. Ο κ. Βορίδης και η Κυβέρνηση δεν ανακοινώνουν τα προϊόντα που αισχροκερδούν και κλέβουν γιατί θέλουν να καλύψουν τις εταιρείες καθώς γνωρίζουν ότι ο καταναλωτής θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Μας ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση βάζει πρόστιμα. Ξέρετε τι πρόστιμο επιβλήθηκε στις Τράπεζες για τα 1,4 δισεκατομμύρια που αισχροκερδούν από τις προμήθειες; Συμβιβάστηκε η Κυβέρνηση με 41 εκατομμύρια. Επομένως, σήμερα πρέπει να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν και να σταματήσει η Κυβέρνηση να αποπροσανατολίζει τον κόσμο».
«Τα δικαιώματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο λογιστηρίου»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος μιλώντας στο Action24 για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εκτίμησε ότι: «Τα ζητήματα δικαιωμάτων και καταπολέμησης των διακρίσεων δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο λογιστηρίου με ασκήσεις κόστους-οφέλους. Πρέπει πάντοτε να υπάρχει ενημέρωση της κοινωνίας. Η ΝΔ και σε αυτό το ζήτημα βλέπει τον εαυτό της στον καθρέπτη και τρομάζει. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται πάντοτε με όρους επιστημονικούς, κοινωνιολογικούς, που αφορούν στο συμφέρον του παιδιού. Και όχι με όρους επικοινωνιακούς και στείρα δογματικούς».
Ο κ. Μάντζος υποστήριξε παράλληλα ότι: «Εμείς έχουμε αποδείξει πως είμαστε θετικοί σε ό,τι φέρνει τη χώρα πιο κοντά στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την ελευθερία, την ισότητα και την ισότιμη συμμετοχή όλων στην κοινωνική ζωή. Ήταν το ΠΑΣΟΚ εκείνο που το μακρινό 1983 έφερε τη μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο, σπάζοντας παραδόσεις και στερεότυπα της εποχής. Το αποδείξαμε και στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. Εμείς είμαστε υπέρ της κοινωνικής προόδου».
Τι είπε για τυχόν ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Ως προς την πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη του κόμματος στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε ότι: «Οι ευρωοομάδες είναι συνεκτικοί πολιτικοί οργανισμοί, που στηρίζονται σε συγκεκριμένες αρχές και αξίες και επιτελούν έναν κοινό σκοπό. Είναι δε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε μία άλλη ευρωομάδα, με μία άλλη ιδεολογική ταυτότητα. Τα προβλήματα είναι εκεί έξω, στην οικονομία, την ακρίβεια, το δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς, οι προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να εκθέσουμε τις θέσεις μας, έτσι να κριθούμε και να συγκριθούμε και έτσι τελικά η κοινωνία να αξιώσει από εμάς συνέργειες».
Αναφορικά, δε, με τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικό, Άντονι Μπλίνκεν, στα Χανιά, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης για το περιεχόμενό της, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Τα εξοπλιστικά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και εμείς έχουμε δώσει συναίνεση και θετική ψήφο. Η συναίνεση, όμως, πρέπει να δομείται πάνω στην ενημέρωση. Να μην τα μαθαίνουμε από το εξωτερικό. Τα μάθαμε κάποτε από τον κ. Σολτς. Μην τα μάθουμε πάλι από τον κ. Μπλίνκεν και τον κ. Μπάιντεν. Περιμένουμε ενημέρωση, σε ποιο θεσμικό πλαίσιο έγινε η συνάντηση και ποιο είναι το αποτέλεσμά της».