ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Κόφτης στις παροχές από το φρένο στο ΑΕΠ
  • 14 Μαρ 2024
  • οικονομία

Ένας συνδυασμός παραγόντων και σταθμίσεων έφερε τον “κόφτη” στο πλάνο για έκτακτες παροχές το Πάσχα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως συνήθως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, το “φρένο” που έχει μπει στην πορεία του ΑΕΠ, που επηρεάζει καταλυτικά την προσπάθεια για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, το “άγρυπνο” μάτι των αγορών, που απεχθάνονται κάθε ενέργεια που απειλεί τη “ρότα” δημοσιονομικής πειθαρχίας, η επιστροφή, με ‘βούλα” ΕΕ, στην “ελαφρώς περιοριστική” πολιτική και ο ‘εξοβελισμός” των έκτακτων μέτρων στήριξης από τη “φαρέτρα” των κρατών μελών, αλλά και η “πρόκριση” διαρθρωτικών και όχι επιδοματικών πολιτικών, (παρά τις “πρότερες” μεγάλες επιδόσεις στον τομέα αυτό της κυβέρνησης)  για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων έφερε τις αναφορές αυτές από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Βέβαια, δεν μπορεί να παραληφθεί και το γεγονός ότι η κυβερνώσα παράταξη πάει προς τις Ευρωεκλογές, με αέρα πολιτικής υπεροχής, παρά τα όποια “πυρά” δέχεται κυρίως εκ δεξιών.

Στο μεταξύ, με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ  ο “βατήρας” εκτέλεσης του τρέχοντος κρατικού προϋπολογισμού ξεκινά από λιγότερο ευνοϊκή βάση, σε σχέση με αυτήν που αρχικών είχε προβλεφθεί. Έτσι Στο 2% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ με την επίδοση του 4ου τριμήνου στο 1,2% σε ετήσια βάση.  Οι ανακοινώσεις,  διαμορφώνουν μια “μετενέργεια” για φέτος κι αποτελούν και “βαρόμετρο” για τις όποιες επιλογές, ένεκα των νέων αναγκών που φέρνει η συγκυρία (κλιματική κρίση, πράσινη μετάβαση κτλ).

Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στον προϋπολογισμό ήταν για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,4%. Επίσης ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, (Πρόγραμμα Σταθερότητας) είναι για 1,1% του ΑΕΠ, ενώ για φέτος ο “πήχης” είναι στο 2,1% του ΑΕΠ, κάτι άκρως απαιτητικό, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη δεν “καλπάζει” αλλά ουσιαστικά βασίζεται σε μια “πληθωριστική” αποτύπωση μεγεθών.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν το περασμένο διήμερο σε συμφωνία για τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2025, στέλνοντας το “μήνυμα” σε κάθε κράτος - μέλος. Σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup, η δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2025 θα είναι "ελαφρώς περιοριστική", αλλά οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες, ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας. Το Eurogroup χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 για μια συνολική μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και προσβλέπει στην έγκαιρη έγκρισή του από τους συννομοθέτες. Οι εργασίες συνεχίζονται για την προετοιμασία για την εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου, μόλις τεθεί σε ισχύ.

Ενώ η οικονομία εισήλθε στο 2024 με αδύναμη βάση, τονίζει το Eurogroup, φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ το 2025. Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική πορεία και αναμένεται να είναι κοντά στον στόχο της ΕΚΤ το 2025, ενώ τα αποτελέσματα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής λειτουργούν στην οικονομία. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν, καθώς η παγκόσμια αβεβαιότητα επιβαρύνει τις οικονομικές προσδοκίες.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων