Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ
- 15 Μαρ 2024
- οικονομία
Η χώρα μας έχει καλύψει τις απαιτήσεις για την υποβολή του τέταρτου αιτήματος πληρωμής του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι συμβάσεις δανείων έχουν ξεπεράσει τα 4,7 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΙΟΒΕ για την πορεία του σχεδίου Ελλάδα 2.0.
Για το σκέλος των επιδοτήσεων μένουν τρία ορόσημα που μένουν να εκπληρωθούν από τα, συνολικά 20, ορόσημα και έτσι το διπλό αίτημα για την τέταρτη δόση πρόκειται να υποβληθεί στα τέλη Απριλίου και θα ακολουθήσει το διπλό αίτημα για την πέμπτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, είπε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι γίνεται καθημερινή δουλειά για να εκπληρωθούν τα ορόσημα, ενώ πραγματοποιούνται κάθε μήνες με τα αρμόδια υπουργεία για να προχωρούν τα έργα. «Από τα συνολικά 20 ορόσημα της τέταρτης δόσης έχουν εκπληρωθεί τα 17 και δουλεύουμε για τα υπόλοιπα τρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτός από την απορρόφηση των δόσεων ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε και στην εισροή των πόρων και των δανείων στην πραγματική οικονομία. «Η ελληνική οικονομία βασίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε πως πάνω από το 60% της ανάπτυξης το 2024 θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς πόρους ανάμεσα στους οποίους και το Ταμείο Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητας.
Υπό αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ είναι πολύ σημαντικό γιατί καλύπτεται το επενδυτικό κενό με δάνεια που έχουν χαμηλά επιτόκια σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. «Μόνο οι συμβάσεις στο δανειακό σκέλος αφορούν σε επενδύσεις άνω των 11 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τόνισε και αυτός την σημασία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας πως η επίδοση του ρυθμού ανάπτυξης 2% της Ελλάδας το 2023 δεν θα ήταν εφικτή χωρίς αυτά τα κονδύλια.
Σημείωσε ακόμη πως το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι που διοχετεύονται μέσω των δημόσιων επενδύσεων είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη στήριξη της οικονομικής μεγέθυνσης και μάλιστα βιώσιμους όρους αφού το Ταμείο υποστηρίζει την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικής οικονομίας, τη θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες δεξιότητες, ικανές να στηρίξουν την ανάκαμψη που έρχεται.
Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε παράλληλα ότι ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και τα ορόσημα που περιλαμβάνει βοηθά ώστε η κυβέρνηση να έχει πλήρη εικόνα και για τον προγραμματισμό της δουλειάς. «Κάνουμε πιο παραγωγική και αποτελεσματική τη δουλειά μας», τόνισε σημειώνοντας πως στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται 139 μεταρρυθμιστικά ορόσημα, και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα 52 από αυτά, περίπου το 40%
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτά τα οποία έχουν σχεδιάσει έως τώρα η ΕΕ και η Κομισιόν, το οποίο πάτησε πάνω στην εμπειρία της κρίσης χρέους. «Μάθαμε ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διοχετεύονται σε κάθε κράτος-μέλος. Το πρόγραμμα φεύγει από το κριτήριο της απορρόφησης και μεταφέρεται σε αυτό που προσφέρει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία: στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην κατανόηση από τον μέσο πολίτη του τι σημαίνει να υπάρχουν αυτά τα προγράμματα για την καθημερινότητά του», εξήγησε.