ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜμΕ
- 11 Απρ 2024
- οικονομία
Συνεχίζει να προβληματίζει το θέμα της ενέργειας αλλά και της πράσινης μετάβασης τις μικρές επιχειρήσεις, που άλλωστε θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να ακολουθήσουν τις νέες διαδικασίες που προβλέπει το “πράσινο πλαίσιο” αλλά να διαχειριστούν τα σχετικά κόστη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για “τιτάνια προσπάθεια” εντείνοντας την προσπάθεια ενημέρωσης για την ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων. Στις δράσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας για την στήριξη των επιχειρήσεων στην προσπάθεια για την ενεργειακή τους μετάβαση, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, κ. Δημήτρης Βαργιάμης, στην διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του 13ου Forum Ενέργειας, που διεξήχθη στην Πάτρα με θέμα: «Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα, δίκτυα, επιμόρφωση Μηχανικών και Τεχνικών», το Σάββατο 6 Απριλίου 2024.
Όπως ανέφερε, η ΓΣΕΒΕΕ εξ' αρχής στήριξε την τιτάνια προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης έχοντας πλήρη επίγνωση του κατεπείγοντα χαρακτήρα που έχουν τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και το Ινστιτούτο της, το ΙΜΕ, από το 2003, έχουν αναπτύξει πολλές δράσεις ώστε να προετοιμάσουν τους επαγγελματίες και, μέσω αυτών, την πραγματική οικονομία για την ενεργειακή μετάβαση, παρέχοντας όχι μόνο τις αναγκαίες γνώσεις αλλά και τις πιστοποιήσεις.
“Οι δράσεις μας είχαν δυο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε σεμινάρια και προγράμματα κατάρτισης για επαγγελματίες: εγκαταστάτες, συντηρητές φυσικού αερίου, καυστήρων καύσης φυσικού αερίου, κ.α. Ωφελημένοι ήταν σύνδεσμοι μέλη της ΓΣΕΒΕΕ όπως υδραυλικοί, ψυκτικοί κλιματιστικών, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες καυστήρων, λεβητοστασίων, συντήρησης αυτοκινήτων, κ.α. Τα προγράμματά μας οδηγούσαν σχεδόν πάντα σε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο να κατοχυρώνονται και να αναβαθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα».
Ο δεύτερος άξονας δράσεων της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία στήριξε τους επαγγελματίες στην σημερινή μεταβατική φάση, αφορούσε την έκδοση εκπαιδευτικών εγχειριδίων με τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. Τα εκπαιδευτικά αυτά υλικά αφορούν υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, τεχνίτες τοποθέτησης υαλοπινάκων, αλουμινοσιδηροκατασκευαστές, κ.α.
Η συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ σε ανάλογες δράσεις είναι αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας της συνομοσπονδίας μας και της αντίληψης που διαπερνά την δράση μας”, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Βαργιάμης.
Τόνισε, μάλιστα, ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν στοχεύει μόνο στην διατύπωση διεκδικητικών αιτημάτων που αφορούν, για παράδειγμα, στην φορολόγηση των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξίσου ενεργά, η ΓΣΕΒΕΕ δραστηριοποιείται και στην κάλυψη των κενών που αφήνουν οι ραγδαίες αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προστατεύσει τα μέλη της και να θωρακίσει το κύρος της απέναντι στους συναδέλφους και την Πολιτεία.
Το ΕΒΕΠ
Παράλληλα, το θέμα του ενεργειακού κόστυς, πέρα από αυτό των αδειοδοτήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που θα πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) Βασίλη Κορκίδη με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.
Ήδη, την περασμένη Δευτέρα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Β.Ε.Π., ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για την απελευθέρωση των αδειών παραγωγής ενέργειας στη βιομηχανία, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες νόμιμες κι αδειοδοτημένες στέγες προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος το οποίο επιδρά στη διαμόρφωση της τελικής τιμής των προϊόντων.
Ειδικότερα, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις Ανανεώσιμε Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), είτε μόνες τους, είτε σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθιστώντας την απόσβεση της επένδυσης διπλά επωφελή, καθώς η φθηνή ενέργεια θα επιδρούσε στο κόστος παραγωγής και πώλησης των προϊόντων ενώ, παράλληλα, θα δημιουργούσε μία νέα επιχειρηματική δυναμική με πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Πρέπει να δοθεί στις βιομηχανικές μονάδες της χώρας η ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους για ενεργειακές επενδύσεις χωρίς περιορισμούς ισχύος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Β, Κορκίδης.