ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

Αναδρομικά σε εργαζόμενες μητέρες από το 2022
  • 12 Ιουλ 2024
  • οικονομία

Υπογράφηκε τη Δευτέρα η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πληρωθούν αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022 για παιδιά που γέννησαν από τότε μέχρι και σήμερα.

Όπως δήλωσε η υπουργός υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ένα πλήρες πλέγμα προστασίας της μητρότητας και γι' αυτόν τον λόγο έχουν αναληφθεί πάρα πολλές πρωτοβουλίες με σκοπό την ενίσχυση και προστασία της, καθώς και για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Η ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως

Με σημερινή της ανάρτηση στο facebook η κυρία Κεραμέως αναφέρει πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία της εργαζόμενης μητέρας και προσθέτει:

To 2022 επεκτείναμε την άδεια μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες.

Το 2023 διευρύναμε την παροχή ώστε να συμπεριληφθούν στην 9μηνη άδεια μητρότητας, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αυτοαπασχολούμενες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότισσες.

Ερχόμαστε τώρα και επεκτείνουμε την άδεια μητρότητας, ώστε να συμπεριλάβει και τις εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα, το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ, από τις 25/11/2022.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε εκτενώς στην Ειδική Άδεια και Παροχή Προστασίας της μητρότητας.

«Επεκτείνεται η Ειδική Άδεια και Παροχή Προστασίας της μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων με στόχο την περαιτέρω στήριξή τους.

Υπενθυμίζεται πως από το 2022 η Κυβέρνηση επέκτεινε την άδεια μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες και το 2023 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η 9μηνη άδεια μητρότητας και για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η άδεια μητρότητας επεκτείνεται πλέον και σε εργαζόμενες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και ΜΜΕ.

Δικαιούχοι της παροχής είναι όσες μητέρες γέννησαν από 25/11/2022 και εφεξής. Όλες αυτές οι μητέρες έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν την χορήγηση της ειδικής άδειας και να βγουν σε άδεια παρότι ο τοκετός έχει συμβεί από 25/11/2022 και έπειτα. Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη χορήγηση της παροχής. Δεν τίθενται εισοδηματικά κριτήρια.

Οι μητέρες λαμβάνουν και τα επιδόματα που συμπαρασύρονται από την άδεια μητρότητας. Για παράδειγμα μια μισθωτή που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό θα λάβει 3.320 ευρώ για άδεια λοχείας και κύησης, 2.400 ευρώ επίδομα γέννησης και 7.470 ευρώ για την άδεια μητρότητας. Συνολικά θα λάβει δηλαδή, λίγο περισσότερα από 13.000 ευρώ.

Η Κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική οικογένεια με κάθε τρόπο, όσο επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά και πάντοτε με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, με πολιτικές που έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην καθημερινότητά τους.

Υπενθυμίζουμε πως έχουν ήδη υλοποιηθεί μια σειρά από πολιτικές για την ενίσχυση της οικογένειας όπως οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 50% στον κλάδο κύριας σύνταξης για το 12μηνο απασχόλησης που ακολουθεί τον μήνα του τοκετού, την θέσπιση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, μέτρο το οποίο παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2024, θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος πολυτέκνων, την προσαύξηση των εισοδηματικών ορίων επιδόματος θέρμανσης 2023-2024 και την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά 1000 ευρώ».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων