Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
- 01 Αυγ 2024
- οικονομία
Συναγερμό έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο η νέα άνοδος του πληθωρισμού τον Ιούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας σε μια ύστατη προσπάθεια να μπει φρένο στο ράλι των τιμών που εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στη συνάντηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε να ρίξει τους τόνους στο θέμα της ακρίβειας δίνοντας παράλληλα έμφαση στην επικοινωνιακή διαχείριση.
Κάλεσε τους φορείς να συμβάλλουν εκτός από την περαιτέρω μείωση των τιμών και στην επικοινωνιακή διαχείριση θεωρώντας ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης του προβλήματος της ακρίβειας. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει στον βαθμό που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο καθώς το ράλι των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζεται και μάλιστα σε βασικά προϊόντα που συγκροτούν το καλάθι του νοικοκυριού. Μέσα σε αυτά είναι κρέας, είδη πρωινού, νερό, αναψυκτικά, χυμοί και τρόφιμα παντοπωλείου με τις τιμές να καταγράφουν αύξηση έως και 5,90%. (πηγή: ΙΕΛΚΑ). Στον αντίποδα πάντως, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, μείωση τιμών καταγράφεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-7,34%), στα γαλακτοκομικά (-0,32%), τυροκομικά (-3,88%), αλλά και σε απορρυπαντικά-είδη καθαρισμού (-6,77%) και βρεφικές και παιδικές τροφές (-3,72%).
Στο 3% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Ενα μήνα πριν ήταν στο 2,5%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,4%.
Tην ίδια ώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ εκτιμάται στο 2,6%, από 2,5% τον Ιούνιο. Είναι υψηλότερα από το 2,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Bloomberg ότι θα διατηρηθεί.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (4,0%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), την ενέργεια (1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο).
Όπως άλλωστε είπε κατά την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση του κόστους ζωής -την αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης των νοικοκυριών- είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Ενισχύεται ο θεσμικά αρμόδιος φορέας για τον ελεύθερο ανταγωνισμό -η Επιτροπή Ανταγωνισμού- με 50 νέες προσλήψεις ειδικών επιστημόνων.
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης -η ΔΙΜΕΑ- διενεργεί ελέγχους σε 26 μεγάλες εταιρείες για την εφαρμογή του νόμου για τη συγκράτηση των τιμών. Ενώ, παράλληλα, ενισχύεται και ο ρόλος των περιφερειών μέσα από τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους για σχετικούς ελέγχους.
Αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η πλατφόρμα e-katanalotis, που παρέχει πληροφορίες στους καταναλωτές για τα προϊόντα, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κάνουν τις πιο συμφέρουσες αγορές.
Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου αποφέρει αποτελέσματα, καθώς -όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών- τον Ιούνιο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ κατά μέσο όσο ήταν 1,92 % χαμηλότερες από πέρυσι και αναμένεται αντίστοιχη αποκλιμάκωση και για τον μήνα Ιούλιο.
Ασφαλώς δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός και η συντονισμένη προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι συνεχής. Μαζί με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και την στόχευση για την συνεχιζόμενη αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, συμβάλλουμε στη σταδιακή ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών».