ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΕΤΕ

Προς ισχυρό δεύτερο τρίμηνο με έμφαση στην κερδοφορία
  • 23 Ιουλ 2025
  • οικονομία

Καλό δεύτερο τρίμηνο είχε η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με την καθοδήγηση που παρείχε στη συνεργασία της με τους αναλυτές των οίκων, η διοίκηση Μυλωνά. Η Εθνική Τράπεζα εκμεταλλεύτηκε το δεύτερο τρίμηνο για να ενισχύσει την κερδοφορία της και σε γενικές γραμμές το 2025 εξελίσσεται θετικά και η Εθνική πιάνει τους στόχους της με άνεση.

Ειδικότερα μάλιστα όσον αφορά τα καθαρά της κέρδη, η τράπεζα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της και κινείται με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η διοίκηση να έχει κάνει σύμφωνα με πληροφορίες νύξεις που ερμηνεύονται ως πιθανότητα για θετική αναθεώρηση των στόχων για τα καθαρά κέρδη φέτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι αλλά και πριν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου φέτος οι ξένοι αναλυτές υποτίμησαν την πρόβλεψη για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ και τελικά βρέθηκαν προ θετικής έκπληξης. Η ΕΤΕ είχε καθοδηγήσει για οργανικά κέρδη κατά μέσο όρο 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, με το consensus να θέτει τον πήχη 100 εκατ. ευρώ χαμηλότερα.

Ωστόσο η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε στο πρώτο τρίμηνο φέτος καθαρά κέρδη 371 εκατ. ευρώ, πάνω από το στόχο. Έτσι τώρα η αγορά εκτιμά ότι η επανάληψη αυτού του μοτίβου αυξάνει τις πιθανότητες για θετική αναθεώρηση.

Η τράπεζα προχωρά σωρεύοντας κεφάλαια 60% από τα κέρδη με στόχο να διανείμει μεγάλο μέρισμα στους μετόχους της από τα φετινά κέρδη, στόχο που επανέλαβε άλλωστε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Εκεί, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσης 2024, ο CEO Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι ξεπεράστηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί, με την Εθνική Τράπεζα να επιτυγχάνει καθαρά έσοδα τόκων 2,4 δισ. ευρώ, παρά τη μείωση των επιτοκίων, πιστωτική επέκταση 3,1 δισ. ευρώ, έσοδα από προμήθειες 427 εκατ. ευρώ, δείκτη κόστους προς οργανικά έσοδα 32%, δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 17,5% και δείκτη απόδοσης ενεργητικού άνω του 2%, από τους κορυφαίους στην Ευρώπη.

Ο ισολογισμός της ΕΤΕ, είχε πει ο κ. Μυλωνάς, χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα ρευστότητας 6,4 δισ. ευρώ, με κεφαλαιακή επάρκεια 18,3% από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 2,6%, τον χαμηλότερο των τελευταίων 5 δεκαετιών και κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις 96%.

Σύννεφα στον ανέφελο ουρανό – προμήθειες και ATM’s

Ωστόσο και καθώς οι ελληνικές τράπεζες εντυπωσιάζουν και φέτος με τα δυνατά σημεία τους καθεμιά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πότε με τη μία αφορμή και πότε με την άλλη, στον μέχρι πρόσφατα ανέφελο ουρανό έχουν αρχίσει και εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα.

Έτσι στο απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί επηρεάζοντας διαθέσεις και ισοτιμίες νομισμάτων, οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν να ξεπερνούν αναίμακτα και την ταχύτατη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ωστόσο στις απώλειες από την πρώτη μείωση προμηθειών, έρχονται τώρα νέες μικρότερες. Ωστόσο, έρχονται και οι προβλέψεις για τα δάνεια στο ελβετικό φράγκο όπως και οι προβλέψεις για τα κλιμακούμενα δάνεια (stepup), που σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν με τα δάνεια σε φράγκο. Η ΕΤΕ δεν έχει ουσιαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο κι έχει ήδη ρυθμίσει τα λιγοστά της δάνεια με κλιμακούμενα επιτόκια.

Για την ώρα αυτές είναι μικρές απώλειες και οι αλλαγές στα stepup δάνεια ισχύουν για όλη την Ευρώπη, αλλά λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο αρχίζουν και "κλαδεύονται" οι αυξήσεις στα φετινά κέρδη των τραπεζών τις οποίες είχαν αρχίσει και υπολόγιζαν πλέον οι αναλυτές.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων