ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ
  • 24 Μάι 2023
  • πολιτική

Απρόσμενα οδυνηρό σοκ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο με την Κατερίνα Σακκελαροπούλου, στην οποία επέστρεψε αμέσως τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα είναι απέναντι στον Μητσοτάκη την επόμενη ημέρα. «Παιδιά, θα τα πούμε όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ότι δεν κράτησε τη διερευνητική εντολή και την κατέθεσε στην ΠτΔ «δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Σχολίασε ότι «μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική, χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν από τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή».

«Από εκεί και πέρα», τόνισε, «δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ». «Φοβάμαι», πρόσθεσε, «ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία».

«Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν ένα παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί», τόνισε. Υπογράμμισε ότι «συνεπώς το μεγάλο ζήτημα για μας τούτη την ώρα είναι να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με τις πληγές της κοινωνίας λοιπόν θα ασχοληθούμε», σημειώνοντας ότι «οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή απ’ το να σταθούμε στα πόδια στα μας». «Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο “αναλαμβάνω την ευθύνη” σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την ευθύνη και να ζητήσει συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ». «Και να δώσουμε και μια υπόσχεση», συνέχισε, «ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη, όρθιοι με στόχο τη μεγάλη εικόνα, να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση -αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα- αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων».

Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή

Νωρίτερα είχε δει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, δεύτερος σε σειρά μετά τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλαβε την εντολή, καθώς -όπως είπε- «δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».

«Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σακελλαρόπουλου, από την πλευρά της, σημείωσε πως «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο» και εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη διερευνητική εντολή

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετέβη το απόγευμα της Τρίτης, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να λάβει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, απέφυγε να απαντήσει αν ο πρόεδρος του κόμματος θα κρατήσει την εντολή. «Κάντε λίγη υπομονή, θα το μάθετε», ανέφερε.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η ορκωμοσία της νέας Βουλής αναμένεται να γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου.

Αν επιβεβαιωθεί, προς τη Δευτέρα τοποθετείται η εκλογή του προεδρείου και την Τρίτη αναμένεται η διάλυση της Βουλής, προκειμένου να δρομολογηθούν οι νέες εκλογές, στις 25 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει επίσημο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει κλείσει ο κύκλος της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων