ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΣΕ ΜΟΛΙΣ 30 ΛΕΠΤΑ

Με συνοπτικές διαδικασίες έληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
  • 25 Μάι 2023
  • πολιτική

Με διαδικασίες – εξπρές ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11.30 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα. Οι αρχηγοί πέρασαν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου λίγο πριν τις 11.00 για να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μία ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, διαδικασία που – όπως ήταν αναμενόμενο – απέβη άκαρπη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο ένα λεπτό πριν από τις 11.

Στο πλευρό του βρίσκονταν η στενή συνεργάτης του και Διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη και ο Διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Κατά την είσοδό του στην αίθουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε πρώτα τον Κυριάκο Βελόπουλο, μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη και στη συνέχεια  τον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος σχολίασε ότι είχε φτάσει λίγο νωρίτερα και πίστευε ότι θα μείνει μόνος του για ώρα.

Τελευταίος για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έφτασε ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έσπευσε να απολογηθεί για την καθυστέρηση.  «Ήταν ένα τουριστικό εδώ», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε διαδοχικά διερευνητικές εντολές στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς ωστόσο να προχωρούν οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Την Κυριακή αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής που προκύπτει από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μπαίνει σε τροχιά νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Προτάσεις για τα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας και Εξωτερικών έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Προτάσεις για τα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας και Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης επιβεβαιώθηκε και τυπικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και συμφώνησαν στη διενέργεια εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων