ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

KΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Όταν βάζεις τον πήχη ψηλά πρέπει να πηδήξεις ακόμη πιο πάνω
  • 02 Ιουν 2023
  • πολιτική

«Οι μόνοι που μιλάμε για το μέλλον της χώρας είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία. Δεν αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες και κόντρες, που εντέλει δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Το Πρωινό» με τον Γιώργο Λιάγκα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Όταν βάζεις τον πήχη ψηλά πρέπει να πηδήξεις ακόμη πιο ψηλά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και έθεσε εκ νέου το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών.

«Για εμένα ο πήχης είναι μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξηγώ συνεχώς στον κόσμο γιατί επιθυμώ μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, που είναι προϋπόθεση για να κάνω τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Κανείς δεν θα ήθελε μια ασταθή πλειοψηφία του ενός, δύο ή τριών βουλευτών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ευρύ «rotation», όπως είπε, αλλά και τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών. Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν κρυφή ατζέντα στην οικονομία και δη στη φορολόγηση, και ότι «αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση».

Απαντώντας για την ακρίβεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε για περισσότερους ελέγχους, στήριξη των ευάλωτων, αλλά και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε, δε, ότι το πρώτο νομοσχέδιο ενδεχόμενης επόμενης κυβέρνησής του θα είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους και το δεύτερο θα αφορά στις προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη

«Αν θέλετε να είμαι ξανά πρωθυπουργός θα πρέπει όλοι να πάτε να ψηφίσετε», είπε απαντώντας σε πολίτες που τον αποκαλούν ακόμα πρωθυπουργό.

«Νομίζω πως το αποτέλεσμα της κάλπης δημιουργεί προσδοκίες και ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης όταν σε ψηφίζουν περισσότεροι από όσοι σε είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.

Κράτησα για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου τη μεγάλη νίκη, όμως το μυαλό μου είναι πλέον στις επόμενες κάλπες. Το σκορ του πρώτου αγώνα δεν μετράει, οι κάλπες είναι άδειες. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να καβαλήσω το καλάμι.

Τα πράγματα μπορούν πάντα να γυρίσουν και δεν θεωρώ τίποτα ως δεδομένο, στην πολιτική υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες. Σε αυτές τις εκλογές είμαστε οι μόνοι που μιλάμε για το μέλλον.

Αποφεύγω να κάνω προβλέψεις για τα εκλογικά αποτελέσματα. Πίστευα πως θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Αυτός ήταν ο κρυφός μας στόχος. Ξεπεράσαμε τα ποσοστά του 2019 και το ποσοστό που είχαμε. Δεν περίμενα αυτή τη διαφορά, αλλά δεν κοίταζα τι κάνει η αντιπολίτευση.

Ο πήχης για εμένα είναι να έχω μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία».

Rotation στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο

«Κατ' αρχάς το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες. Θα έχει εναλλαγές, πάντα εφόσον μας εμπιστευτεί ο κόσμος. Το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι αποτέλεσμα κομματικών διαδικασιών. Η πρόθεσή μου είναι να κάνω rotation στο νέο υπουργικό συμβούλιο».

Για τις δημοσκοπήσεις

«Δεν είμαι στατιστικολόγος για να γνωρίζω τι έγινε στις δημοσκοπήσεις. Κατά την προεκλογική περίοδο έλεγα πως κοιτάω τις αντιδράσεις του κόσμου και όχι τις μετρήσεις. Έβλεπα επίσης πολλούς ανθρώπους που μου έλεγαν "δεν σε ψήφισα το 2019, αλλά θα σε ψηφίσω τώρα". Τα πράγματα το 2023 είναι καλύτερα από το 2019».

Για την περιοδεία στην Κρήτη και ότι το νησί βάφτηκε μπλε ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι οι Κρητικοί τον ψήφισαν γιατί τον γνώρισαν.

Παράλληλα ανέφερε πως στοχοποιήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.

Για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Είναι οργανωμένη στρατηγική από την αντιπολίτευση όταν λένε πως θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό. Είναι ένα ψέμα. Ας μας πουν από την αντιπολίτευση, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, πού θα βρουν τα λεφτά -και έτσι αρχίζει και αποκαλύπτεται η ατζέντα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αγαπούν τη φορολόγηση. Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η φορολόγηση ως αναπτυξιακός μηχανισμός».

Ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια

«Από τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Νέο υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Το δεύτερο θα είναι ένα νομοσχέδιο που θα αφορά τη φορολογική μας πολιτική.

Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με ελέγχους στην αγορά, το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε, το marketpass βοήθησε, αλλά δεν είναι κάτι μόνιμο. Οπότε η σταθερή αύξηση των μισθών είναι η λύση».

«Στις περιοδείες δεν πίνω. Είχα ακολουθήσει τον πατέρα μου και είχα πει ότι θα πίνω ό,τι πιει. Κατά τις 12 είχα φύγει, ήμουν κάπου αλλού».

Για τον Αλέξη Τσίπρα

«Φαντάζομαι πως ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Το πώς βιώνει κανείς μια ήττα είναι προσωπική υπόθεση που αφορά τον ίδιο και το κόμμα. Είναι ήδη 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα δικό του ζήτημα.

Εύχομαι και ελπίζω -στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου είναι- να έμαθαν κάτι από την κάλπη, αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο».

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη

«Ενδεχομένως να πάρουμε και άλλα στελέχη από την Kεντροαριστερά. Όταν κάνουμε μια πολιτική για τα άτομα με αναπηρία, είναι προοδευτική πολιτική, ισότητας και δικαιοσύνης, ούτε δεξιά ούτε αριστερή πολιτική. Είναι μια πολιτική που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και κυρίως τον αποκλεισμένο.

»Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τουλάχιστον τρεις φορές με ποσοστό πάνω από 40% και κανείς δεν μίλησε για παντοδυναμία. Υπάρχουν θέματα όπως η εξωτερική πολιτική που χρειαζόμαστε συναίνεση. Όμως χρειάζεται μία σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν έχω κρυφή ατζέντα. Ο,τι είπα το 2019 το έκανα, δεν είπα ψέματα.

Στις κάλπες ψηφίζουμε για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων