ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ

Το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα
  • 24 Αυγ 2023
  • πολιτική

«Η κατάσταση είναι πρωτοφανής», ανέφερε κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε ο υπουργός είναι «το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα».

Ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες ξέσπασαν 355 φωτιές, ενώ μόλις το τελευταίο 24ωρο 209.

Παράλληλα με την πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 κρίσιμες πυρκαγιές.

«Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. «Μέσα σε πέντε λεπτα έφτασαν τα πρώτα εναέρια μέσα στη φωτιά στην Πάρνηθα», ανέφερε.

«Έχοντας επίγνωση της κλιματικής αλλαγής αναβαθμίσαμε σημαντικά την Πολιτική Προστασία. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Χρειαζόμαστε να κάνουμε και άλλα βήματα για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνέντευξη Τύπου το λόγο  έλαβαν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρνάρας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν 209 νέες ενάρξεις πυρκαγιών.

Πέμπτη ημέρα πύρινου κόλασης στον νομό Έβρου. Οι εστίες είναι διάσπαρτες κατά μήκος όλων των χωριών δυτικά του νομού Έβρου. Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα της Δαδιάς, εκεί όπου 18 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και 2 παιδιά- εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι.

Χωρίς ρεύμα ήταν για δεύτερη ημέρα το νησί της Σαμοθράκης, καθώς η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη κατέστρεψε τις δύο βασικές γραμμές Μέσης Τάσης, που τροφοδοτούν τις υποβρύχιες γραμμές που δίνουν ρεύμα στο νησί.

Μάχη χωρίς τέλος στα πύρινα μέτωπα της Ροδόπης, στη Νέα Σάντα, Μαρώνεια, Γρατινή, Μέγα Πιστό, Μίσχο και στα ορεινά του Δήμου Αρριανών.

Μάχη με τις φλόγες εδίναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Βοιωτία. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ έχουν εκκενωθεί δέκα οικισμοί γύρω από το Κυριάκι.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε αγροτοδασική έκταση, στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε νοτιοδυτικά του Γαλατά, καίγοντας καλαμιές και γεωργικές εκτάσεις.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων