ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας»
  • 13 Νοε 2023
  • πολιτική

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το «διαζύγιο» μεταξύ των διαφωνούντων και της προεδρικής πτέρυγας στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επισφραγιστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακο.

«Λάδι στη φωτιά», λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, έριξαν δύο ηχηρές αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών -του πρώην Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του πρώην υπουργού Πάνου Σκουρλέτη- και μια πρόταση για δημοψήφισμα από τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να κριθούν οι διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει προτείνει ο ίδιος, συνθέτουν το σκηνικό της ρήξης στην αξιωματική αντιπολίτευση, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία αναμένεται να κάνουν το επόμενο βήμα τους τα στελέχη της Ομπρέλας. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι στη μαραθώνια συνεδρίαση στελεχών της Ομπρέλας, έπεσε στο τραπέζι και το σενάριο αποχώρησης πριν από την συνεδρίαση, που όμως, δεν προκρίθηκε.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, και ενώ είχε γίνει γνωστό ότι ήταν θέμα χρόνου να αποχωρήσουν επισήμως οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε ρελάνς με αναγγελία δημοψηφίσματος στη βάση του κόμματος προκειμένου να αποφασίσουν για τα τέσσερα στελέχη που έχει παραπέμψει ο ίδιος προς διαγραφή στα κομματικά όργανα.

 Μέσω των social media ο κ.Κασσελάκης μίλησε για τα στελέχη που «προσέβαλαν βάναυσα όλους μας» και ενώ είχε γίνει ήδη γνωστή η πρόθεση των κυρίων Βούτση και Σκουρλέτη να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ εντός της ημέρας και προ της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, με τον δεύτερο να είναι ένας εκ των τεσσάρων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο μήνυμά του επισημαίνει πως θα ζητήσει από την κεντρική επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών  που «προσέβαλαν βάναυσα όλους μας».

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ τα εσωτερικά δημοψηφίσματα προβλέπονται για «σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», που «μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο».

Τα στελέχη της Ομπρέλας, πάντως, αντιτείνουν ότι οι διαγραφές δεν είναι ζήτημα για το οποίο μπορεί να ληφθούν αποφάσεις με δημοψήφισμα και αναμένεται να ζητήσουν ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή για τη διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος, κατά την πρόταση Κασσελάκη.

Λίγο μετά το βίντεο- «διάγγελμα» του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος περιοδεύει σε Καλαμάτα και Σπάρτη, ο Πάνος Σκουρλέτης δημοσιοποίησε δήλωση με την οποία αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και την οποία συνοδεύει με βαριές αιχμές και κριτική για «μια σειρά λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2029», ενώ ακολούθησε και η αποχώρηση του Νίκου Βούτση. Στη μακροσκελή του δήλωση, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι ο οι επιλογές του κόμματος οδήγησαν στην ήττα του 2023 «και μας έφεραν στο σημείο η ΝΔ να παίζει χωρίς αντίπαλο και κατέστησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση των πολιτών συνώνυμο της αναξιοπιστίας».

 Μάλιστα, προσθέτει ότι  «αποκορύφωμα της απόλυτης ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το συνέδριο το 2022 καθώς και η ψήφιση του τελευταίου καταστατικού του κόμματος που άνοιξε τον δρόμο στην εκλογή του Στ. Κασσελάκη». Παράλληλα λέει ότι ο ίδιος είχε θέσει τους προβληματισμούς του στα κομματικά όργανα χωρίς να πάρει απάντηση, ενώ προσθέτει ότι πλέον είναι σε εξέλιξη «σχέδιο αποαριστεροποίησης που θα οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας στην Ελλάδα της Ανανεωτικής  και Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά από πάνω από μισό αιώνα παρουσίας».

Ο κ. Σκουρλέτης καταλήγει: «Ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω. Επιλέγω να συνταχτώ με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο».

Συνεδρίασαν την Πέμπτη τα στελέχη της «Ομπρέλας», ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα, 1.300 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ανάμεσά τους δυο εν ενεργεία βουλευτές και πολλοί πρώην υπουργοί και βουλευτές – συνυπογράφουν κείμενο υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων