ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΙ»

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Αχτσιόγλου και εννέα βουλευτές
  • 24 Νοε 2023
  • πολιτική

Την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η λεγόμενη ομάδα Αχτσιόγλου με κείμενο που εστάλη στους γραμματείς του κόμματος, ενώ στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, έφτασαν λίγο πριν τις 10 το πρωί οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος για να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίηση εννέα βουλευτών της ομάδας των «6+6».

Οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιούνται είναι:

Αναγνωστόπουλου Σία

Αχτσιόγλου Έφη

Ζειμπεκ Χουσεΐν

Ηλιόπουλος Νάσος

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τζούφη Μερόπη

Φερχάτ Οζγκιουρ

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Σε αυτούς τους 9 βουλευτές αναμένεται να προστεθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί να συγκροτήσουν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα. Κατά πληροφορίες, κοντά στην προσχώρηση στην ίδια ομάδα είναι και οι δύο βουλευτές που προσφάτως ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης).

Όπως εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος αυτή ήταν «η μόνη απόφαση που νιώθουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεγήκαμε και όλα αυτά που λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια» προσθέτοντας ότι «από εμάς το κρίσιμο είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση»

Η ομάδα θα έχει ενεργή παρουσία στη Βουλή με δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα, επικεφαλής της οποίας θα είναι μάλλον ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές.

Επικεφαλής του κόμματος θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ αναζητείται το όνομα. Η πρώτη παρουσία του νέου σχήματος θα γίνει στη συζήτηση του προϋπολογισμού, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να μετρήσουμε και την παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου ως πολιτικού αρχηγού.

Σε ένα πρώτο σχόλιο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, είπε σε δημοσιογράφους στον διάδρομο της Βουλής: «Όλα καλά, ό,τι είναι να γίνει ας γίνει».

Με βολές κατά Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας η αποχώρηση

Στο κείμενο αποχώρησης αναφέρεται για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά». Όπως υποστηρίζουν οι 57 υπογράφοντες ο νέος πρόεδρος «διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος»

Κατά την ομάδα Αχτσιόγλου «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας».

Σύμφωνα με τους 57 που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ «όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση».

Η πρώτη αντίδραση μετά τις νέες αποχωρήσεις – «Η ιστορία θα κρίνει»

Ανακοίνωση για τις ανεξαρτητοποιήσεις των εννέα βουλευτών, εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχολιάζοντας ότι η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν χθες  το κόμμα είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία.

Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει.

Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια.

Αποχώρησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, μερικές μόλις ώρες μετά από την ανακοίνωση εννέα βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου ότι βρίσκονται πλέον εκτός κόμματος.

Σε ανάρτησή του σε κοινωνικά δίκτυα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει πως έστειλε την παραίτησή του στην ηγεσία του κόμματος, τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ παράλληλα παραιτήθηκε και από τη θέση του Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που κατέχει από τον Ιούλιο του 2014.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων