ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΟΙ 11 ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ «ΒΗΜΑΤΑ»

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
  • 29 Νοε 2023
  • πολιτική

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συγκαλεί σήμερα  στις 15.30 το μεσημέρι ο Στέφανος Κασσελάκης, μία μόλις εβδομάδα από την προηγούμενη συνεδρίασή της ,  προσπαθώντας να δώσει  σάρκα και οστά στη μετατροπή της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σε Πολιτικό Κέντρο.

Φυγή προς τα εμπρός είναι στον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος να δίνει έμφαση στις πολιτικές προτάσεις για θέματα οικονομίας, κοινωνίας και αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει την πρόταση που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ καταψηφίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε χθες  στο οικονομικό και επιχειρηματικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής στο Ζάππειο.

«Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος, ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ ή θέλει να γυρίσει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του ελληνικό όνειρο» σημείωσε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον απόηχο των αποχωρήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα για εγγραφές νέων μελών.

Οι επόμενες κινήσεις στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλη εξέλιξη, επίκειται συνάντηση μέσα στην εβδομάδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο γραμματέα της Νεολαίας, Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, αλλά κι ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών προκειμένου, όπως μας λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, να δοθούν ρόλοι στη βάση, στα μέλη του κόμματος που δεν έχουν αξιοποιηθεί, με μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε ακολουθηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

«Στόχος μας είναι οι συμπεριληπτικές δομές, με προτεραιότητα στα πολιτικά προτάγματα κι επίδικα», τονίζει στο CNN Greece ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την άλλη, οι αποχωρήσαντες της Νεολαίας διατείνονται πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τα όσα ακούγονται από την Κουμουνδούρου, δεν έχει την επιρροή που θέλουν στο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζουν πως έχει πάνω τους.

Οι αποφάσεις των «11»

Την ίδια ώρα χθες, συνεδρίασαν οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία θα έχει ως στόχο να εκφραστεί μία σύγχρονη προοδευτική αριστερή και οικολογική πρόταση.

Η πρώτη εμφάνιση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και αυτό έχει σημασία καθώς οι περισσότεροι ήταν υπουργοί και έτρεξαν το μνημόνιο. Σκοπός τους είναι η δημιουργία νέου κόμματος το οποίο θα συνεργαστεί και με άλλα σχήματα όπως αυτό που θα δημιουργηθεί του Πέτρου Κόκκαλη, με στόχο την συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Μέχρι τότε όμως υπάρχει δρόμος.

«Η συζήτηση του προϋπολογισμού των επόμενων ημερών θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης» αναφέρουν.

Επικεφαλής της ΚΟ θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης και προτάσσουν το σύνθημα, «για πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε» και σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Η κριτική τους είναι σκληρή, καθώς αναφέρουν ότι ο Στ. Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. «Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος…».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημείωση ότι η φιλοδοξία τους είναι να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών.

Όλα αυτά είναι δικαιολογίες με το αναγκαίο περιτύλιγμα κατά την ηγετική ομάδα υπό τον Στ. Κασσελάκη μόνο που δεν υπάρχει και πολιτικό περιεχόμενο. «Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία. Η Ιστορία θα κρίνει».

«Κασσελάκης  ο νεκροθάφτης του ΣΥΡΙΖΑ»

Σκληρή κριτική ασκεί ο γερμανικός τύπος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, καταλογίζοντάς του την διάσπαση του κόμματος, την ώρα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ελεύθερη πτώση. 

«Οι αποχωρήσεις συνεχίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, με 85 μέλη του Βορείου Τομέα Αθηνών να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από την παράταξη, προσθέτοντας τα ονόματά τους σε αυτά των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, »σχολιάζει η Deutsche Welle.

«Η αφαίμαξη στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Αμείωτη. Καθημερινά», σχολιάζει η tageszeitung του Βερολίνου.

«Η αιτία της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ηθελημένα ή όχι, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. […] Ο νεόκοπος, ένας πλούσιος Ελληνοαμερικανός χωρίς εμπειρία στην κομματική ηγεσία, θεωρείται μεσσίας από τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον πρόκειται για πλάνη. Προς αυτό συνηγορούν ο αυταρχικός και χοντροκομμένος τρόπος διοίκησης του Κασσελάκη, σε συνδυασμό με την καθαρή πολιτική του άγνοια», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι αποχωρήσαντες βλέπουν τον "εφιάλτη Κασσελάκη” ως νεκροθάφτη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως σωτήρα. Για εκείνους ο Κασσελάκης αποτελεί απλώς ξένο σώμα, που κατέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ με έναν πόλεμο-αστραπή και που θέλει να μετακινήσει το κόμμα προς τα δεξιά, μία κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις. Κατά τη δεκαετία 2010 και στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ψήφισε δεξιά ή ακροδεξιά, αλλά αριστερά. Στην Αριστερά υπήρχε η ελπίδα».

«Σήμερα έχουν εγκατασταθεί τρία κοινοβουλευτικά κόμματα στα δεξιά της Δεξιάς, δεξιότερα δηλαδή της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση θα μείνουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι μακριά από τις κάλπες. Και έτσι η Ελλάδα απειλείται να μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά. Κανένας Κασσελάκης, κανένας Τσακαλώτος και καμία Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις δύο μοιραίες τάσεις. Αυτή είναι η (νέα) ελληνική τραγωδία».

Η κρίση τελείωσε. Tο ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί από την πλευρά της πως ο Κασσελάκης «ήρθε ως ξένος και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ξένος», προσθέτοντας πως «υπό τον Κασσελάκη η παράταξη βρίσκεται υπό διάλυση».

Το τι θα κάνει ο Κασσελάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι ασαφές. Το κόμμα απέχει πολύ από την ισχύ που έχει το πρότυπο του Κασσελάκη, το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα».

Ορισμένοι εκτιμούν πως η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει κι άλλο, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τον προσπεράσει. Η S.Z. υπενθυμίζει με νόημα πως το ΠΑΣΟΚ, που τις περασμένες δεκαετίες εναλλασσόταν στην εξουσία με τη ΝΔ, «κατά τη διάρκεια της κατέρρευσε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανελίχθηκε. Τώρα που η κρίση έχει τελειώσει, έχει τελειώσει προφανώς και η ακμή του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων