ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Εισαγγελέας για την εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη
  • 06 Μαρ 2024
  • πολιτική

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας αποτελούν πλέον τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας την οποία διαθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας στις ΗΠΑ από τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, διέταξε ποινική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, διατάξεις του οποίου απαγορεύουν σε αρχηγούς κομμάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που έχει προκληθεί μετά την απόλυση του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ και όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό από την συγκεκριμένη εταιρεία δανείστηκε το κόμμα, προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων.

Πού βρίσκεται η εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη

Σε ουρανοξύστη στο Μαϊάμι στεγάζεται η εταιρεία Osios LLC ιδιοκτησίας Στέφανου Κασσελάκη, από την οποία προήλθε το ποσό των 230.000 ευρώ που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως δάνειο στη Left Media, για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στα κομματικά ΜΜΕ.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει ασυμβίβαστο του κ. Κασσελάκη με την εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή, ενώ ταυτόχρονα είναι πολιτικό πρόσωπο.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι θα ενημερωθεί για τους δικηγόρους του για το εάν υπάρχει ασυμβίβαστο, καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, αν και ο νόμος αφορά στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Εφ' όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό», ξεκαθάρισε.

Όλοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια.

Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες…

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το άρθρο 8 του νόμου 3213 του 2003, όπως τροποποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016, ορίζει ότι απαγορεύεται σε βουλευτές – ευρωβουλευτές αλλά και σε αρχηγούς κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή και στην Ευρωβουλή, να διαθέτουν μετοχές ή το σύνολο της ιδιοκτησίας εξωχώριας εταιρίας.

Σε αυτή την περίπτωση προβλέπονται ποινές φυλάκισης 2-5 ετών και πρόστιμο έως 500.000 ευρώ.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων