ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Τριήμερη συζήτηση στη βουλή της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης
  • 27 Μαρ 2024
  • πολιτική

Κατατέθηκε, λίγο πριν τις 17:00 της Τρίτης, στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, στον απόηχο του δημοσιεύματος του “Βήματος της Κυριακής” περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών.

Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, η συζήτηση  ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων που υπέγραψαν επίσης την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Οπως γνωστοποιήθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη το πρωί, ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.

«Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα», τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ στηρίζει την πρόταση μομφής

Το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΚΚΕ η στήριξη της πρότασης δυσπιστίας θα γίνει "αναδεικνύοντας τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που στρέφεται κατά των εργατικών, λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων".

Στη συνέχεια το ΚΚΕ προσθέτει πως "αυτά τα δικαιώματα μπορεί να τα υπερασπιστεί, εγγυηθεί και επιβάλει ο ίδιος ο λαός κι όχι κόμματα των οποίων η "αντιπολιτευτική" γραμμή κινείται "εντός των τειχών" της ίδιας στρατηγικής, όπως αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ. Ούτε πολύ περισσότερο οι προτάσεις περί "διεθνών παρατηρητών", όπως της ΕΕ, που η εμπειρία έχει δείξει ότι αξιοποιούνται για άλλου είδους παρεμβάσεις και όχι φυσικά για τα πραγματικά συμφέροντα των λαών".

Καταληκτικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος τονίζει πως "όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα, η μόνη "μομφή" που μπορεί να στριμώξει την κυβέρνηση και να συγκρουστεί πραγματικά με την πολιτική που υπηρετεί, είναι αυτή που καταθέτει το εργατικό, λαϊκό, νεολαιίστικο κίνημα με τους αγώνες του και το ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις".

Ο Κυριάκος Βελόπουλος διαφωνεί με την πρόταση δυσπιστίας

"ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούν για άλλη μια φορά στο "θέατρο του παραλόγου" με αφορμή την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, η οποία θα συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα μιας κυβέρνησης που καταρρέει υπό το βάρος των λαθροχειριών της", δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Όπως ανέφερε "με αυτόν τον τρόπο, εκτός από την συσπείρωση των δήθεν "αντιφρονούντων" βουλευτών, η κυβέρνηση κερδίζει και έξι μήνες "ανενόχλητης" παραμονής στην εξουσία".

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, σημείωσε ότι "το θέατρο του παραλόγου συμπληρώνεται με τις κυβερνητικές καταγγελίες για "σκοτεινό σχέδιο οικονομικών συμφερόντων"".

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο, "είτε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ "τα έχουν βρει" για να μην μπορεί να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας για τα "μνημόνια" της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, είτε τα χάλασαν στη μοιρασιά με τους ολιγάρχες που και οι τρεις υπηρετούν".

Επιμένει στα περί μιντιακών συμφερόντων η κυβέρνηση

Στον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων.

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Βορίδης υποστήριξε «όλα όσα θέσατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση, την ολομέλεια και την κοινή γνώμη. Γιατί δεν την καταθέσατε με αυτά τα στοιχεία το προηγούμενο διάστημα, αλλά την Κυριακή. Το κάνατε μετά το δημοσίευμα του Βήματος, υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες στη δημόσια τηλεόραση. Γι αυτό σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων.

Σόου και κοκορομαχία θα είναι η πρόταση δυσπιστίας, είπε ο κ.Κασσελάκης και εσείς το υπογράψατε. Ο κ.Βορίδης δήλωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση έναρξη της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας».

Νωρίτερα και ενώ το σώμα περίμενε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση, οι εργασίες ξεκίνησαν με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων, με τον Νίκο Παππά να έρχεται σε σύγκρουση με τον Μάκη Βορίδη και στη συζήτηση να μπαίνει και ο Χρήστος Γιαννούλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανακοίνωσε πως το κόμμα του συνυπέγραψε την πρόταση επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το κράτος δικαίου με αφορμή τη διαρροή των emails των αποδήμων, με αφορμή και την πρόταση Κασσελάκη για τη διεξαγωγή εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Όλες οι εκλογές γίνονται με παρατηρητές ο ΟΑΣΕ ο οποίος στην τελευταία του έκθεση έκανε παρατηρήσεις στη χώρα μας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα και την διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων. Εσείς μάλιστα κ. Βορίδη, ήσασταν κάποτε σε ένα κόμμα που στηλίτευε τη δανειοδότηση της ΝΔ», είπε ο κ. Παππάς.

Ο κ. Βορίδης απάντησε, λέγοντας πως «οι κρίσιμες λέξεις στις εκθέσεις του ΟΑΣΕ είναι “ελεύθερες” και “δίκαιες”», συμπληρώνοντας πως «σε όλες τις εκθέσεις του ο ΟΑΣΕ έκρινε τις εκλογές της Ελλάδας ως ελεύθερες και δίκαιες».

«Θέλω ευθέως να ρωτήσω το κόμμα σας. Έχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ή των ευρωεκλογών; Πρόσφατα είχαμε 3 εκλογές. Αυτές διεξήχθησαν με κυβέρνηση ΝΔ. Αμφισβητήσατε το αποτέλεσμα τους; Το αμφισβητείτε; Έχει αλλάξει κάτι;», ρώτησε απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος απάντησε στον κ. Βορίδη, λέγοντας πως «Εσείς, είστε διατεθειμένοι να κάνετε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Θα προστατέψετε τα προσωπικά δεδομένα ώστε να μην είναι στη διάθεση του κάθε κομματόσκυλου; Εγώ σας απαντώ ότι αμφισβητούμε εσάς. Δεν κάναμε εμείς υποκλοπές, εσάς άκουγε ο κ. Μητσοτάκης, άρα δεν μπορεί εσείς να είστε κήνσορες και τιμητές ζητημάτων κράτους δικαίου».

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων