ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

Συγκρούσεις συνέχεια στη βουλή
  • 28 Μαρ 2024
  • πολιτική

Στα «κάγκελα» η αντιπαράθεση στη Βουλή χθες , όπου συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και την οποία συνυπογράφουν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά.

Η χθεσινή συνεδρίαση συνεχίστηκε  χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σήμερα  η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί και θα κορυφωθεί το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ακολουθήσει αργά το βράδυ η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Οι πολιτικοί προβολείς στρέφονται και στην επικείμενη τοποθέτηση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργά σήμερα ή αύριο το πρωί.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας» και εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, η αντιπολίτευση εγκαλεί το Μαξίμου για συγκάλυψη ζητώντας εμφατικά απαντήσεις για τα περί αλλοίωσης των ηχητικών συνομιλιών των Τεμπών, ενώ δεν λείπουν και τα εκατέρωθεν πυρά μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Θ. Σκυλακάκης: Το άγχος Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές και η καταρράκωση του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν την πρόταση δυσπιστίας

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης διατύπωσε τη θέση ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε εξαιτίας του «άγχους του κ. Ανδρουλάκη», για την πιθανότητα να είναι τρίτος στις ευρωεκλογές, και της «καταρράκωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι βασικό χαρακτηριστικό αυτής της πρότασης δυσπιστίας είναι ότι «στερείται σοβαρών εναλλακτικών προτάσεων για τη διακυβέρνηση του τόπου».

«Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, κληρονόμος ενός σημαντικού και ιστορικού, για τη Μεταπολίτευση, κόμματος, αρνείται τον καιρό αυτό το μεταρρυθμιστικό μέρος του παρελθόντος του και ο κ. Ανδρουλάκης, προφανώς έχοντας το άγχος των ευρωεκλογών και την πιθανότητα να είναι τρίτος πίσω από τον κ. Κασσελάκη, προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες με κάποια ΜΜΕ, μετατρέποντας έναν κορυφαίο κοινοβουλευτικό θεσμό, σε ένα παρακολούθημα ενός δημοσιεύματος που δεν έχει προσθέσει τίποτα καινούργιο» παρατήρησε.

Δ. Μιχαηλίδου: Δεν έδωσε η κυβέρνηση παραποιημένο υλικό – Η κοινή λογική δεν χρειάζεται μονταζιέρες

Λαμβάνοντας τον λόγο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, απέρριψε τις αιτιάσεις περί «μονταζιέρας» στις ηχητικές συνομιλίες της μοιραίας νύχτας των Τεμπών, επαναλαμβάνοντας ότι ολόκληρο το ηχητικό υλικό έχει δοθεί αυτούσιο και χωρίς καμία επεξεργασία στις δικαστικές αρχές. «Τίποτε πιο στρεβλό, τίποτε πιο αναληθές», είπε η υπουργός Εργασίας για να υπογραμμίσει ότι «ουδείς λογικός άνθρωπος αμφιβάλλει, και συνεπώς δεν χρειάζεται καμία μονταζιέρα, πως η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί, αν εκείνη τη μέρα είχαν τηρηθεί οι κανόνες κίνησης των τρένων, κανόνες που παραβιάστηκαν επτά φορές».

Χρ. Τριαντόπουλος: Προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην διαμόρφωση του χώρου στο δυστύχημα των Τεμπών, χαρακτηρίζοντας τους «εντελώς αβάσιμους» τονίζοντας ότι η παρουσία του στη περιοχή είχε μόνο συντονιστικό ρόλο. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών, ως «διευρυμένη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας χωρίς ίχνος μέτρου και ορίου». Στην παρέμβαση του, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τριαντόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες για προσπάθεια συγκάλυψης του τραγικού δυστυχήματος από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «παραπλάνηση, αναπαραγωγή fake news και ψέματα, με αναπόδεικτα σενάρια και λάσπη με πολιτικό πρόσωπο με μοναδικό στόχο κομματικά οφέλη».

Χρ. Στυλιανίδης: Άτοπη, άστοχη και καταχρηστική η πρόταση δυσπιστίας

Άτοπη, άστοχη και καταχρηστική χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι «η διερεύνηση του τραγικού αυτού σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρίσκεται αποκλειστικά στη δικαστική διαδικασία».

Μ. Συρεγγέλα: Πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα και εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο

Σε υψηλούς τόνους η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτής Μαρία Συρεγγέλα εξαπέλυσε βολές κατά των κομμάτων που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας. «Εκμεταλλεύεστε μια εθνική τραγωδία εφαρμόζοντας πρακτικές που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Μακιαβέλλι» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα και εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη, για να είστε αρεστοί. Θα μας εξηγήσετε επιτέλους για ποια συγκάλυψη μιλάτε αφού δεν έχετε διατυπώσει καμία στοιχειοθετημένη κατηγορία ώστε να σας απαντήσει η κυβέρνηση;».

Δ. Κουτσούμπας: Μομφή για όλη σας την πολιτική, από την αρχή μέχρι το τέλος

«Καταθέτουμε και στη Βουλή την μομφή που καταθέτουμε καθημερινά μαζί με τον λαό στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλώνοντας πως το κόμμα υπερψηφίζει, όπως κάνει πάντα με το δικό του σκεπτικό, την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί προς την κυβέρνηση της Ν.Δ.

«Μομφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε λέγοντας: «Μομφή για όλη σας την πολιτική από την αρχή μέχρι το τέλος και επιπλέον για την αλαζονεία σας, την διαπλοκή, τα σκάνδαλα και τη συγκάλυψη ευθυνών που επιχειρείτε».

Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην τραγωδία των Τεμπών μίλησε για «άθλια, αποκρουστική, κατάπτυση προσπάθεια συγκάλυψης» από τότε «που η κυβέρνηση έτρεξε να μπαζώσει τον χώρο του εγκλήματος και να μοντάρει – ή όποιος το έκανε – τα υλικά των συνομιλιών, μόνο και μόνο για ενισχυθεί το αφήγημα περί αποκλειστικά ανθρώπινου λάθους και να πει ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης».

Ο κ. Κουτσούμπας έστρεψε στα βέλη του και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κ. Βελόπουλος: «Να πληρώσουν όλοι για το έγκλημα των Τεμπών»

«Αν δεν υπήρχε η Ελληνική Λύση θα είχε θαφτεί αυτή η ιστορία» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος, προσθέτοντας πως «πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να καπελώσουν τις αποκαλύψεις» για τα Τέμπη.

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Βελόπουλος είπε: «Έχετε μπερδέψει το ρόλο σας. Γίνατε δικαστές, εισαγγελείς, βγάζετε ετυμηγορίες» και σημείωσε ότι δεν είναι στα καθήκοντά της κυβέρνησης να ορίζει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος και να αποφασίζει ποιος είναι ένοχος και ποιος δεν είναι.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «δημοκρατικό τόξο είναι να μπορείς να λες: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και όχι να ψηφίζεις αντιλαϊκά, αντεθνικά, αντιχριστιανικά μέτρα. Παράλληλα, κατηγόρησε το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν θέλει όντως την «πτώση της Ν.Δ.» καθώς όπως είπε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, «είναι πρόταση συσπείρωσης και όχι ανατροπής της Ν.Δ.». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα την ψηφίσει.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η Ελληνική Λύση, θέλει να πληρώσουν όλοι για το «έγκλημα των Τεμπών», προαναγγέλλοντας ότι στην αυριανή ομιλία του στο κοινοβούλιο θα αποκαλύψει νέα στοιχεία.

Καταψηφίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Κατσιβαρδάς – Βολές από το ΠΑΣΟΚ

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας. Όπως είπε ο -προερχόμενος από την Κ.Ο. «Σπαρτιάτες»- βουλευτής, η πρόταση δυσπιστίας «δεν θα συμβάλει σε απολύτως τίποτα, τη στιγμή την οποία θεωρώ ότι η πατρίδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση». Ανέφερε ακόμη πως η πρόταση τον βρίσκει αντίθετο καθώς «παρατήρησα ότι τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συλλήβδην της Αριστεράς να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και να επιχειρούν υπό τα δικά τους κομματικά οματογυάλια κατ’ ουσίαν να σφετεριστούν και να οικειοποιηθούν τον ανθρώπινο πόνο». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, με σκληρή δήλωσή του κατέκρινε τη στήριξη του Χάρη Κατσιβαρδά, «πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών και δικηγόρου του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη», στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Γλαβίνας επισήμανε ότι «ανάλογη στάση είχε κρατήσει και εκλεγμένος με τη Χρυσή Αυγή νυν ευρωβουλευτής, καταψηφίζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας λίγες εβδομάδες πριν». Προσέθεσε ακόμη ότι και «ο πάντα πρόθυμος, κ. Βελόπουλος, ο οποίος λίγους μήνες μετά το δώρο του στη Νέα Δημοκρατία για την άλωση της ΑΔΑΕ και το ξέπλυμα της υπόθεσης των υποκλοπών, στρέφεται κατά της πρότασης δυσπιστίας και του ΠΑΣΟΚ, που είχε τη πρωτοβουλία» για να καταλήξει: «Το παζλ ολοκληρώνεται. Η ”δεξιά πολυκατοικία” συμπληρώνεται πλήρως με τον ακροδεξιό της όροφο».

Υπέρ της πρότασης ο Μ. Χουρδάκης

Την στήριξη του στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μιχάλης Χουρδάκης, τονίζοντας ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου, πριν η δυσπιστία γίνει δυσφορία». «Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εκφράζει την δυσπιστία της απέναντι στους χειρισμούς σας σε όλους τους τομείς. Και αποδεικνύεται ότι αρχικό και μοναδικό σας μέλημα στην κυβέρνηση ήταν να μπαζωθούν οι πολιτικές και ποινικές σας ευθύνες», τόνισε ο κ. Χουρδούκης.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων